Скасування заборони на відчуження земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власниками земельних часток (паїв): проблеми й перспективи - Заплітна, І. А.; Заплітна, Ірина Анатоліївна; Zaplitna, Iryna A. (Одеса : Гельветика, 2021)
Статтю присвячено дослідженню проблем і перспектив запровадження ринку земель після скасування заборони на відчуження земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власниками земельних часток (паїв). У роботі розкрито історичні передумови паювання земель, розглянуто їх законодавче забезпечення. Наведено завдання земельної реформи, яким був перерозподіл земель з одночасним наданням їх у довічне успадковуване володіння громадянам, постійне володіння колгоспам, радгоспам, іншим підприємствам, установам та організаціям, а також у користування з метою створення умов для рівноправного розвитку різних форм господарювання на землі, формування багатоукладної економіки, раціонального використання та охорони земель. Визначено, що більшість колишніх колгоспників не хотіли бути фермерами, оскільки не мали сільськогосподарської техніки й інших необхідних засобів, окрім цього, звикли бути найманими працівниками в сільськогосподарському підприємстві й отримувати зарплату, що призвело до певних проблем, які зводилися до того, що земельні частки не виділені, не консолідовані, не оформлені. Для того, щоб не робити їх об’єктом обігу, було вирішено накласти заборону на їх відчуження, яка з прийняттям чинного й натепер Земельного кодексу розширилась ще й на виділені в земельні ділянки паї. Проаналізовано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», прийняттям якого покладено край систематичним продовженням мораторію на продаж сільськогосподарських земель. Відзначено позитивні аспекти таких застережень, як поетапність запровадження ринку земель, кількісного обмеження, нижньої межі вартісного еквівалента, що не може бути меншою від нормативної грошової оцінки. Разом із цим визначено проблемою те, що відсутність імперативної норми про припинення договору оренди в разі відмови орендаря від придбання такої земельної ділянки за вартістю, яка не може бути нижчою від експертної оцінки, негативно вплине на формування її ціни й фактично зробить власника заручником орендаря земельної ділянки.

The article is devoted to the study of problems and prospects of introduction of the land market after the abolition of the ban on the alienation of land plots allocated in kind (on the ground) by the owners of land shares (units). The historical preconditions of land division are revealed in the work, their legislative provision is considered. The tasks of land reform are given, which was the redistribution of land with the simultaneous provision of their lifelong inherited ownership to citizens, permanent ownership of collective farms, state farms, other enterprises, institutions and organizations, as well as use to create conditions for equal development of various forms of land management. diversified economy, rational use and protection of lands. It was determined that the vast majority of former collective farmers did not want to be farmers because they did not have agricultural machinery and other necessary means, in addition, they were accustomed to being employees of an agricultural enterprise and receiving wages, which led to certain problems. not allocated, not consolidated, not issued. In order not to make them the object of circulation, it was decided to impose a ban on their alienation, which with the adoption of the current and currently the Land Code has been extended to the allotted shares in the land. The Law of Ukraine “On Amendments to Certain Legislative Acts of Ukraine Concerning the Circulation of Agricultural Land” was analyzed, the adoption of which put an end to the systematic extension of the moratorium on the sale of agricultural land. Positive aspects of such reservations as the gradual introduction of the land market, quantitative restrictions, the lower limit of the value equivalent, which can not be less than the normative monetary value. At the same time, the problem is that the lack of an imperative norm on termination of the lease agreement in case of refusal of the lessee to purchase such land at a price that cannot be lower than expert assessment will negatively affect its price formation and actually make the landlord hostage.
Заплітна І. А. Скасування заборони на відчуження земельних ділянок, виділених у натурі (на місцевості) власниками земельних часток (паїв): проблеми й перспективи / І. А. Заплітна // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 91 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 55-62.
Keywords: земельна ділянка; пай; сільськогосподарське призначення; відчуження; нормативна грошова оцінка; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; land plot; share; agricultural purpose; alienation; normative monetary valuation