Становлення і розвиток анестезіології та інтенсивної терапії в місті Одеса : навчальний посібник - Тарабрін, О. О.; Владика, А. С.; Суслов, В. В.; Ларіна, Л. Л. (Суми : Університетська книга, 2021)
Учбові плани МЗ України у вищих медичних учбових закладах і програма інтернатури за фахом "Анестезіологія і інтенсивна терапія" і "Медицина невідкладних станів" передбачає знайомство з історією становлення і розвитку методів знеболення, інтенсивної терапії і медицини невідкладних станів. Автори вважають, що об'єм підручників дозволяє представити ці відомості в розрізі світової історії, у кращому разі - в розрізі історії окремої держави. Проте кожен регіон у своєму розвитку має власні відмінні риси, і це повною мірою відноситься до розвитку медицини взагалі і до знеболення і інтенсивної терапії критичних станів зокрема. Даний навчальний посібник містить відомості з історії анестезіології в місті Одесі і Одеській області, зібрані воєдино з літератури, пам'яті очевидців і пошуків в Одеському обласному архіві.
Тарабрін О. О. Становлення і розвиток анестезіології та інтенсивної терапії в місті Одеса [Текст] : навч. посіб. / О. О. Тарабрін, А. С. Владика, В. В. Суслов, Л. Л. Ларіна. – Суми : Університетська книга, 2021. – 47 с.
Keywords: анестезіологія; інтенсивна терапія; м. Одеса; становлення і розвиток