Взаємозв’язок між юридичною аргументацією та суперечливою процесуальною поведінкою - Снітко, Андрій Сергійович; Снітко, А. С.; Snitko, Andrii S. (Одеса : Фенікс, 2026)
У класичній логіці суперечність має місце тоді, коли щонайменше два твердження з приводу одного і того ж явища утворюють логічну несумісність, що породжує протилежні висновки. Свого часу давньогрецький філософ Аристотель з приводу суперечності писав: «Якщо ж неможливо, щоби протилежності одночасно були властивими одному й тому самому (ми уточнимо також це положення), і якщо протилежність думок одна одній означає суперечність, то очевидно, що неможливо, щоб одна й та сама людина одночасно вважала, що одне й те саме існує і не існує». Для великого німецького філософа Гегеля «протиріччя – ось що насправді рухає світом, і смішно говорити, що протиріччя неможливо мислити».
Снітко А. С. Взаємозв’язок між юридичною аргументацією та суперечливою процесуальною поведінкою. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 215-218. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33066
Keywords: цивільний процес; заборона суперечливої поведінки; юридична аргументація; venire contra factum proprium; civil process; prohibition of inconsistent behaviour; legal argumentation