Принцип дотримання найкращих інтересів дитини та його застосування у цивільному судочинстві України - Корнієнко, Марина Костянтинівна; Корнієнко, М. К.; Korniienko, Maryna K. (Одеса : Гельветика, 2020)
Дослідження автора присвячено поняттю «найкращі інтереси дитини» як основній правовій категорії, що застосовується у розгляді справ щодо дітей. Автором проаналізовані положення міжнародних нормативно-правових актів і законодавчих актів України, які закріплюють принцип дотримання найкращих інтересів дитини. Зокрема, норми Конвенції ООН «Про права дитини», Сімейного кодексу України та Закону України «Про охорону дитинства». Автор звернувся до наукових підходів до визначення поняття найкращих (найвищих) інтересів дитини та навів тлумачення декількох провідних вчених. Значна частина статті присвячена судовому тлумаченню досліджуваного поняття, а саме практиці Європейського суду з прав людини. Автором проаналізовані підходи до визначення поняття найкращих інтересів у рішеннях по справах «М.С. проти України», «Хант проти України», «Савіни проти України» та «Мамчур проти України». У статті виокремлені категорії справ, у яких українські суди найбільш часто звертаються до принципу дотримання найкращих інтересів дитини й у яких цей принцип є визначальним. Виділені підходи Верховного Суду до визначення поняття найкращих інтересів дитини, проаналізовані рішення Верховного Суду у сімейних спорах, ухвалені протягом 2018–2020 рр. У висновках автор наводить свої узагальнення щодо дослідженої проблематики та пропонує шляхи вдосконалення чинного законодавства. Зокрема, запропоновано доповнити ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» визначенням поняття «найкращі інтереси дитини». На думку автора, закріплення визначення цього поняття на законодавчому рівні матиме позитивний вплив на правозастосування загалом і судову практику зокрема. Крім того, пропонується уникати вживання поняття «найвищі інтереси» та використовувати «найкращі інтереси дитини» (the best interests of the child), яке передбачено Конвенцією ОО про права дитини.

The author’s research is devoted to the concept of «the best interests of the child» as the main legal category used in cases concerning children. The author analyzes the provisions of international regulations and legislative acts of Ukraine, which enshrine the principle of the best interests of the child. In particular, the provisions of the UN Convention on the Rights of the Child, the Family Code of Ukraine and the Law of Ukraine “On Childhood Protection.” The author turned to scientific approaches to defining the concept of the best (the highest) interests of the child and gave an explanation to several leading scientists. Much of the article is devoted to the judicial interpretation of the concept of the best interests of the child, namely the approaches of the European Court of Human Rights. The author analyzes the approaches to defining the concept of best interests in decisions on the cases of M.S. v. Ukraine, Hunt v. Ukraine, Savina v. Ukraine and Mamchur v. Ukraine. The article highlights the categories of cases in which Ukrainian courts most often refer to the principle of the best interests of the child, and in which this principle is decisive. The author highlights the approaches of the Supreme Court to define the best interests of the child in family cases considered during 2018–2020. In the conclusions, the author provides her generalizations on the researched issues and suggests ways to improve the current legislation. In particular, the author proposed to supplement Art. 1 of the Law of Ukraine “On Childhood Protection” by defining the concept of “the best interests of the child”. According to the author, consolidating the definition of this concept at the legislative level will have a positive impact on law enforcement in general and judicial practice in particular. In addition, the author proposes to avoid the use of the concept of “the highest interests of the child” and to use the concept of “the best interests of the child”, which is provided by the Convention on the Rights of the Child.
Корнієнко М. К. Принцип дотримання найкращих інтересів дитини та його застосування у цивільному судочинстві України / М. К. Корнієнко // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 1. - С. 398-404.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; цивільний процес; права дитини; найкращі інтереси дитини; Європейський суд з прав людини; civil process; rights of the child; best interests of the child; European Court of Human Rights