Міжнародно-правовий звичай як джерело міжнародного права - Гончар , Л. В.; Gonchar, L. V. (Одеса : Фенікс, 2012)
Автор статті робить висновок, що однією з проблем застосування міжнародно-правового звичаю до міжнародно-правових відносин є складність встановлення його змісту та доведення його обов’язковості до конкретної держави (opinio juris sive necessatis). Аналіз юридичної літератури дозволяє зробити висновок, що такими доказами можуть бути рішення судів, конвенції з різних питань, резолюції та декларації міжнародних організацій. Міжнародній практиці держав відомі багаточисленні випадки, коли одні й ті самі правила поведінки для одних держав існують в договірній формі, а для інших в формі міжнародних звичаїв.
Гончар Л. В. Міжнародно-правовий звичай як джерело міжнародного права / Л. В. Гончар // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 71-74.
Keywords: міжнародно-правовий звичай; международно-правовой обычай; international law usage; opinio juris sive necessatis; міжнародне право; международное право; international law; звичаєва норма