Захист прав людини на окупованій території в контексті практики ЄСПЛ - Селезньов, В. Є.; Селезнев, В. Е.; Seleznyv, V. E. (Одеса : Фенікс, 2014)
Визнання доцільності правового регулювання статусу окупованої території здійснюється також на міждержавному рівні Радою Європи, ОБСЄ. Особливе значення для встановлення правого статусу окупованої території та захисту прав людини на цій території має практика Європейського суду з прав людини. Дана практика ґрунтується на ratione loci, відповідно до якої компетенція Європейського суду з прав людини щодо розгляду і вирішення індивідуальних скарг поширюється лише на ті порушення гарантованих Конвенцією прав і свобод, які у територіальному плані мали місце в межах дії національної юрисдикції держав — учасників Конвенції. Тобто територі¬альна юрисдикція Суду збігається з територіальною юрисдикцією держав — учасників.
Селезньов В. Є. Захист прав людини на окупованій території в контексті практики ЄСПЛ / В. Є. Селезньов // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 293-294.
Keywords: захист прав людини; окупована територія; особливий порядок забезпечення прав і свобод громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території; защита прав человека; protection of human rights; occupied territory; оккупированная территория; особенный порядок обеспечения прав и свобод граждан Украины, которые проживают на временно оккупированной территории; special procedures for ensuring the rights and freedoms of Ukrainian citizens who live in the temporarily occupied territory