Профайлінг як складова пізнавальної діяльності у досудовому розслідуванні - Мурашко, А. С. (Одеса : Міжнародний гуманітарний університет, 2023)
Стаття присвячена розгляду питання профайлінгу як складової пізнавальної діяльності у досудовому розслідуванні. Авторкою визначено, що діяльність спеціаліста-профайлера є пролонгованою та складається з декількох рівнів пізнавальної діяльності, насамперед з: І. Моделювання події вчиненого кримінального правопорушення, що ґрунтується на аналізі наявної у слідства інформації, зокрема: а) виокремлення типових (повторюваних) рис особи, притаманних для вчинення конкретного виду протиправних діянь; б) виокремлення індивідуальних рис злочинця та встановлення мотивів його протиправної діяльності (визначення кола підозрюваних), визначення можливого роду діяльності такої особи, наявних навичок та вмінь, що дозволяють вчинювати злочини; ІІ. Моделювання поведінки особи після вчинення протиправного діяння: а) формулювання можливої поведінки особи безпосередньо після вчиненого злочину, зокрема щодо приховування слідів протиправного діяння, підшукування нових жертв наступних кримінальних посягань тощо. Виокремлено структуру діяльності спеціалістів-профайлерів: аналітична оцінка (аналіз) – ідентифікація. Аналітична оцінка (аналіз) полягає в розумовій діяльності безпосередньо повʼязаній із взаємодією з субʼєктами розслідування (слідчими, працівниками оперативних підрозділів тощо), свідками, жертвами (у разі, коли особа жертви відома та результатом злочину не було позбавлення життя особи), судовими експертами тощо – збирання інформації про подію протиправного діяння, особу злочинця/жертви. Оцінка результатів протиправної поведінки та обстановки вчинення злочину базується на групуванні отриманої від інших осіб інформації в окремі групи, що можуть слугувати основою для побудови версій щодо: особистісних якостей особи злочинця/жертви (зовнішній вигляд, поведінкові звички), інформації, що може допомогти встановити рід діяльності, можливе місце проживання, характерні поведінкові риси тощо. Ідентифікація невідомої особи злочинця чи можливих наступних жертв злочину (або жертви у разі, коли тіло особи виявлено не було). На основі отриманої інформації спеціаліст-профайлер формує «портрет» особи, яка могла вчинити протиправне діяння, виокремлює риси, які їй характерні, можливий рід діяльності, місце та умови проживання тощо. Встановлено, що профайлінг є доволі специфічною методологією розслідування, що не є поєднанням лише однієї окремо взятої групи методів, а становить собою доволі складну систему.
Keywords: профайлінг; розслідування злочинної діяльності; спеціаліст; спеціаліст-профайлер; спеціальні знання; profiling; investigation of criminal activity; specialist; profiler specialist; expertise