Воєнна дипломатія в умовах цифровізації збройних конфліктів - Жакун, Маргарита Юріївна; Жакун, М. Ю.; Zhakun, Marharyta Yu. (Одеса : Фенікс, 2026)
Впровадження цифрових технологій у сферу державного управління, міжнародних відносин, безпеки та комунікації розширило інструментарій публічної дипломатії, надавши державам можливість оперативно комунікувати із зарубіжною аудиторією, поширювати власні наративи, протидіяти дезінформації та зміцнювати міжнародну підтримку. Водночас в умовах збройного конфлікту або кризової ситуації цифрова дипломатія не обмежується лише комунікативною функцією, а дедалі більше інтегрується у сферу безпекового реагування. Під час збройного конфлікту воєнна дипломатія забезпечує міжнародне визнання цифрових загроз як реального складника сучасної агресії та створює політико-правові передумови для колективного реагування і міжнародно-правової відповідальності.
Жакун М. Ю. Воєнна дипломатія в умовах цифровізації збройних конфліктів. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 237-241. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33252
Keywords: воєнна дипломатія; цифрова дипломатія; збройний конфлікт; кіберпростір; кібератаки; міжнародно-правова відповідальність; міжнародне гуманітарне право; права людини; гібридні загрози; міжнародна безпека; wartime diplomacy; digital diplomacy; armed conflict; cyberspace; cyberattacks; international legal responsibility; international humanitarian law; human rights; hybrid threats; international security