Features of use of special knowledge with the purpose of introducing personality of crime - Гресь, Юлія Олегівна; Гресь, Ю. О.; Hres, Yuliia O.; Динту, Валерія Аркадіївна; Динту, В. А.; Dyntu, Valeriia A. (My University, 2019)
Під час здійснення розслідування перед слідчим постає важливе та досить складне завдання, що стосується встановлення винної особи, її виявлення й затримання з метою притягнення до кримінальної відповідальності. Успішність і результативність такої діяльності прямо залежить від уміння слідчого працювати з інформацією та користуватися всім різноманіттям наявного в нього інструментарію, серед якого важливе місце посідають спеціальні знання. Під час розслідування слідчий може користуватися власними спеціальними знаннями, а також звертатися до спеціалістів та експертів. Такі спеціальні знання можуть використовуватися для пошуку й попереднього оцінювання певної інформації слідчим і спеціалістом з метою консультування до й під час проведення слідчих дій у вигляді проведення експертних досліджень. Спеціальні знання слідчого, спеціаліста та експерта дають змогу виявляти різноманітну інформацію, що може вказати на характерні особливості зовнішності, характеру, поведінки особи невідомого злочинця. Оцінювання обстановки місця події з позиції використання спеціальних знань дає можливість змоделювати особу невідомого злочинця, що є надзвичайно важливим особливо на початковому етапі розслідування. Застосування спеціальних знань дає слідчому змогу виявити існування певних негативних обставин на місці події. Своєчасне встановлення обставин, що не відображають дійсну картину злочинної події, допомагає уникнути прийняття хибних рішень і помилок. Також виявлення негативних обставин може навести слідчого на правильний вибір напряму здійснення розслідування. Важливим напрямом використання спеціальних знань під час пошуку й установлення злочинця є застосування знань у сфері інформаційних технологій. Сьогодні розслідування багатьох злочинів вимагає дослідження злочинів, що скоюються в кіберпросторі.

During the investigation the investigator faces an important and quite sophisticated task of the establishment of the guilty person, its detection and detention in order to prosecute. The success and effectiveness of such an activity depends on the investigator's ability to work with the information and take advantage of the variety of tools available to him, among which important place belongs to a special knowledge. During the investigation investigator can use his special knowledge, as well as he can utilize the aid of specialists and experts. Such special knowledge can be used to search and preliminary evaluation of certain information by investigators and specialists, for the purpose of advising before and during the investigation, in the form of expert research. Special knowledge of the investigator, specialist and expert allow to reveal various information that can indicate the characteristic features of appearance, character, behavior of the person of an unknown criminal. Assessing the situation from the point of view of the use of specialized knowledge allows us to model the identity of an unknown offender, which is extremely important especially at the initial stage of the investigation. The use of specialist knowledge allows the investigator to detect the existence of certain negative circumstances at the scene. Timely identification of circumstances that do not reflect the true picture of the criminal event avoids making wrong decisions and making mistakes. Also, the detection of negative circumstances can lead the investigator to choose the right direction for the investigation. An important area of use of specialized knowledge in the search and identification of the offender is the application of knowledge in the field of information technology. Today, the investigation of many crimes requires the investigation of crimes that remain in cyberspace.
Гресь Ю. О. Features of use of special knowledge with the purpose of introducing personality of crime / Ю. О. Гресь, В. А. Динту // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. - 2019. - №40. - С. 149-152.
Keywords: crime; trace; material traces; perfect traces; person of the offender; special knowledge; cybercrime; cyberspace; virtual footprints; злочин; слід; матеріальні сліди; ідеальні сліди; особа злочинця; спеціальні знання; кіберзлочинність; кіберпростір; віртуальні сліди