Розділ 11. Перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами в контексті новелізації цивільного процесуального законодавства України та адаптації до стандартів ЄСПЛ - Цал-Цалко, Ю. Ю.; Цал-Цалко, Юлія Юліївна (Одеса : Фенікс, 2026)
Розділ присвячений дослідженню інституту перегляду судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами в цивільному судочинстві України та адаптації даного інституту до стандартів та практики ЄСПЛ. У розділі розглянуто питання щодо окремих методологічних аспектів дослідження провадження за нововиявленими або виключними обставинами, що пов’язано, з одного боку, з новелізацією глави присвяченій даному інституту в ЦПК України, а з іншого – необхідністю визначення сутності, поняття і значення нововиявлених та виключних обставин з урахуванням судової практики. Увага приділяється значенню перегляду судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, як виду перегляду судових рішень, що набрали законної сили, у контексті міжнародних стандартів права на справедливий судовий розгляд і практиці ЄСПЛ. Наявність перегляду судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами не є новою процесуальною стадією цивільного процесу, але певні законодавчі зміни 2017 року свідчать про різні підходи щодо визначення цих конструкцій, та їхньої правової природи, що передбачало необхідність дослідження даного інституту цивільного процесуального права з метою забезпечення ефективного захисту порушених прав і законних інтересів учасників цивільного судочинства. Саме тому, у розділі акцентується увага на розкритті правозастосовчих підходів щодо нововиявлених та виключних обставин шляхом надання характеристики даних понять, обґрунтовуються основні ознаки, зазначаються їхні особливості. Завдяки даному науковому вивченню питання, вдається висвітлити недоліки цивільних процесуальних норм, які мають бути усунені задля удосконалення процедури перегляду судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами.
Цал-Цалко Ю. Ю. Розділ 11. Перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами в контексті новелізації цивільного процесуального законодавства України та адаптації до стандартів ЄСПЛ . Адаптація цивільного процесуального права до європейських стандартів : кол. монографія / за ред. Н. Ю. Голубєвої. Одеса : Фенікс ; Національний університет "Одеська юридична академія", 2026. С. 386-414. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33684
Keywords: захист прав; свобод та законних інтересів; цивільне судочинство; нововиявлені обставини; виключні обставини; верховенство права; ЕСПЛ; protection of rights; freedoms and legitimate interests; civil proceedings; newly discovered circumstances; exceptional circumstances; review of court decisions based on newly discovered or exceptional circumstances; rule of law; ECtHR; перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами