Судово-хімічна експертиза як інструмент протидії організованому наркобізнесу - Басалюк, Наталія; Basalyuk, Natalia (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У тезах розглянуто роль судово-хімічної експертизи як важливого інструменту у протидії організованому наркобізнесу. Проаналізовано практику її застосування у розслідуванні кримінальних правопорушень, повʼязаних із незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів. Здійснено узагальнення судової практики, що демонструє ефективність сучасних методів хімічного аналізу (газова та рідинна хроматографія, мас-спектрометрія, ІЧ-спектроскопія) у встановленні складу, походження й однорідності наркотичних речовин. The paper examines the role of forensic chemical expertise as a key instrument in combating organized drug trafficking. It analyzes the practice of its application in the investigation of criminal offenses related to the illicit circulation of narcotic drugs, psychotropic substances, and precursors. The study generalizes judicial practice demonstrating the effectiveness of modern methods of chemical analysis gas and liquid chromatography, mass spectrometry, and infrared spectroscopy in determining the composition, origin, and homogeneity of narcotic substances.
Forensic chemical expertise as a tool for combating organized drug trafficking
Басалюк Н. Судово-хімічна експертиза як інструмент протидії організованому наркобізнесу / Н. Басалюк // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 41-45. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31303
Keywords: судово-хімічна експертиза; організована злочинність; наркобізнес; наркотичні засоби; криміналістичний аналіз; доказування; хімічний профіль; цифрові докази; кримінальне провадження; forensic chemical expertise; organized crime; drug trafficking; narcotic drugs; criminalistic analysis; evidentiary process; chemical profile; digital evidence; criminal proceedings