Кримінально-правова правосвідомість і кримінально-правовий менталітет (вироблення підходів) - Фріс, Павло Львович; Фріс, П. Л.; Fris, Pavlo L. (Миколаїв : Миколаївський інститут права НУ ''ОЮА'', 2020)
Сучасний стан кримінально-правового регулювання та кримінально-правової охорони найважливіших суспільних відносин, благ та інтересів свідчить про невиправдане розширення їх кола, що призвело до розширення меж кримінальної відповідальності і кримінальної репресії. Це не відповідає основним принципам вітчизняної кримінально-правової політики. При цьому законодавець при конструюванні кримінально-правових норм та інститутів фактично не звертає увагу на оцінку суспільною кримінально-правовою правосвідомістю необхідності такого кримінально-правового регулювання та охорони. Як наслідок, значна кількість норм або повністю не сприймається кримінально-правовою правосвідомістю вітчизняного соціуму, або сприймається з неповним схваленням, внаслідок чого правові норми або не працюють повністю або працюють частково. При цьому законодавцями абсолютно не враховується така фундаментальна категорія кримінально-правової правосвідомості, якою є кримінально-правовий менталітет, яка до того ж мало досліджена у вітчизняній теорії кримінального права. Представлений матеріал є спробою вироблення підходів до розуміння та оцінки кримінально-правового менталітету та кримінально-правової правосвідомості та їх взаємодії.

Unjustified expansion of the circle of criminal law regulation and criminal protection of the most important social relations, benefits and interests has led to the enlargement of the limits of criminal liability and criminal repression. It does not meet the basic principles of domestic criminal policy. The legislator during the construction of criminal codes and institutions does not actually pay attention to the assessment of public criminal justice awareness of the need for such criminal regulation and protection. As a consequence, a significant number of norms are not perceived as criminal justice by the the consciousness of the national society. Therefore, the legal rules do not fully work or work partially. The lawmakers do not take into account the criminal-law mentality. It is not explored in domestic criminal law theory. The article describes the development of approaches to understanding and evaluating the criminal mentality and criminal justice consciousness and their interaction.
Фріс П. Л. Кримінально-правова правосвідомість і кримінально-правовий менталітет (вироблення підходів) / П. Л. Фріс // Новітні кримінально-правові дослідження – 2020: Альманах наукових праць / за ред. професора О. В. Козаченка, О. М. Мусиченко. – Миколаїв : Миколаївський інститут права Національного університету «Одеська юридична академія», 2020. – С. 53-61.
Keywords: правосвідомість; кримінально-правова правосвідомість; менталітет; кримінально-правовий менталітет; justice; criminal justice consciousness; criminal-law mentality; criminal regulation; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE