Сакралізація і десакралізація історії: М. Еліаде І Ф. Анкерсміт - Єременко, Олександр; Єременко, О.; Yeremenko, Oleksandr (Національний університет «Одеська юридична академія», 2022)
Здійснюється порівняльний аналіз розуміння історії М. Еліаде та Ф. Анкерсмітом. За М. Еліаде, коли історія перестає сприйматись як відтворення міфологічних праподій, людину охоплює «жах історії». З точки зору Ф. Анкерсміта, міфологічне минуле цивілізації не може бути історизоване. Воно виявляється підгрунтям будь-якої історичної свідомості.

A comparative analysis of the understanding of history by M. Eliade and F. Ankersmit is carried out. According to M. Eliade, when history ceases to be perceived as a reproduction of mythological events, a person is overcome by the "horror of history." From the point of view of F. Ankersmit, the mythological past of civilization cannot be historicized. It turns out to be the basis of any historical consciousness.
Єременко О. Сакралізація і десакралізація історії: М. Еліаде І Ф. Анкерсміт / Олександр Єременко // Журналістика та соціальні комунікації в контексті становлення громадянського суспільства в Україні і в світі: виклики, тенденції, перспективи : матер. Всеукраїнської наук.-практ. конф. (м. Одеса, 4 листопада 2022 р.) / наук. ред. В. Колкутіна, упоряд. Ю. Грушевська - Одеса : Національний університет «Одеська юридична академія», 2022. - С. 46-48.
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES; історія; подія; жах історії; міф; сакралізація; месіанізм; history; event; horror of history; myth; sacralization; messianism