Технологія прийняття тактичного рішення: проблемні питання - Динту, Валерія Аркадіївна; Динту, В. А.; Dyntu, Valeriia A.; Гресь, Юлія Олегівна; Гресь, Ю. О.; Hres, Yuliia O. (My University, 2019)
Стаття присвячена проблемним питанням побудови технології прийняття тактичного рішення. У науковій літературі існують різні підходи до визначення даного поняття, проте усі без винятку вчені наголошують на вагомому значенні даного тактичного засобу. З метою пошуку шляхів оптимізації процесу прийняття тактичного рішення слідчим досліджується можливість застосування технологічного підходу до вивчення та подальшої наукової розробки даної категорії криміналістичної тактики. З позиції застосування технологічного підходу до прийняття та реалізації тактичних рішень можна говорити про вироблення системи взаємозумовлених послідовних дій, реалізація слідчим яких буде здійснюватися за наявності певних умов та із застосуванням конкретних засобів. Розробка технології прийняття тактичного рішення дозволить більш чітко окреслити бажаний результат діяльності слідчого й інших учасників розслідування, а також системно підійти до визначення засобів досягнення такого результату. Відзначено особливий зв’язок слідчої ситуації та тактичних рішень у світлі того, що тактичні рішення розглядаються як основний засіб впливу на слідчу ситуацію з метою її зміни та управління нею. У зв’язку з тим, що оцінка слідчої ситуації, у якій доведеться діяти слідчому та іншим учасникам розслідування, пов’язана з обсягом та характером наявної інформації – доказової та орієнтуючої, відзначається особливе значення прийняття найбільш оптимального тактичного рішення, яке забезпечить мінімальні тактичні ризики та дозволить уникнути тактичних помилок навіть в умовах інформаційного дефіциту. Крім того, у статті зазначається, що вироблення технології прийняття тактичного рішення спрямоване на забезпечення прийняття оптимального тактичного рішення в умовах, коли слідчий стикається не лише з недостатнім обсягом достовірної інформації, але й обмежений у часі, має недостатньо теоретичних знань і практичного досвіду. У статті подано авторську технологію прийняття тактичного рішення у вигляді триетапної моделі дій слідчого. Перший (аналітичний) етап пов’язаний з аналізом та оцінкою конкретної ситуації та визначенням особливостей дій слідчого у її рамках. Другий етап стосується алгоритму діяльності слідчого в умовах значної інформаційної невизначеності. Третій (управлінський) етап пов’язаний безпосередньо з реалізацією тактичного рішення та оцінкою його результатів.

The article is devoted to the problematic issues of constructing technology of making tactical decision. There are different approaches to the definition of this concept in the scientific literature, but all scholars emphasize the importance of this tactical tool. In order to find ways to optimize the technology of making tactical decision, investigators are exploring the possibility of applying a technological approach to the study and further scientific development of this category of forensic tactics. From the point of view of applying the technological approach to the adoption and implementation of tactical decisions, we can talk about the development of a system of interdependent sequential actions, the implementation of which the investigator will be carried out under certain conditions and with the use of specific means. The development of the technology of making tactical decision will allow more clearly to outline the desired result of the investigator's and other persons involved in the investigation, and systematic approach to determining the means to achieve this result. There is a special connection between the investigative situation and tactical decisions in the light of the fact that tactical decisions are considered as the main means of influencing the investigative situation in order to change and manage it. Due to the fact that the assessment of the investigative situation in which the investigator and other participants in the investigation will have to act is related to the amount and nature of the available information - evidential and orientative – the particular importance of making the most tactical decision is emphasized, which will provide minimal tactical risks and allow avoid tactical mistakes even in the face of information deficits. In addition, the article states that the development of technology of making tactical decision is aimed at ensuring that optimal tactical decisions are made in an environment where the investigator is faced not only with insufficient amount of reliable information, but also limited in time, with insufficient theoretical knowledge and practical experience. The technology of making tactical decision is presented in the form of a three-step model of investigator actions
Гресь Ю. О. Технологія прийняття тактичного рішення: проблемні питання / Ю. О. Гресь, В. А. Динту // Підприємництво, господарство і право. - 2019. - №11. - С. 350-354.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; тактичне рішення; технологічний підхід; тактичний ризик; слідча ситуація; криміналістична технологія; tactical decision; technological approach; tactical risk; investigative situation; criminalistics technology