Формування поведінкових скриптів медіатора засобами рольових ігор і симуляцій - Шмаленко, Юлія Іванівна; Шмаленко, Ю. І. (Одеса : Фенікс, 2026)
Сучасний суспільний запит на розвиток медіації як альтернативного, конструктивного способу розв’язання конфліктів особливо загострюється в умовах збройного конфлікту, де психологи відіграють ключову роль у підготовці фахівців-посередників. Медіаційна практика вимагає від них не лише теоретичних знань правових і процедурних аспектів, а насамперед розвинених професійних компетентностей: управління емоціями під час напружених взаємодій, емпатійного слухання, збереження нейтральності та фасилітації діалогу між сторонами. Саме тому підготовка медіаторів не може обмежуватися лекційними формами викладання, а потребує системного підходу до трансформації мислення й поведінки.
Шмаленко Ю. І. Формування поведінкових скриптів медіатора засобами рольових ігор і симуляцій. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 439-441 . URL: https://doi.org/10.32837/11300.33255
Keywords: медіація; тренінгові технології; поведінковий скрипт; когнітивна схема; рольова гра; психологічний тренінг; конфліктна поведінка; симуляція; mediation; training technologies; behavioural script; cognitive schema; role-play; psychologist training; conflict behaviour; simulation