Методи захисту розумних міст від кібератак : кваліфікаційна (бакалаврська) робота - Редькін, Андрій Андрійович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота на тему «Методи захисту розумних міст від кібератак» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 125 Кібербезпека, освітньою програмою: Кібербезпека. Робота містить 3 рисунки, 5 таблиць, 31 літературне джерело за переліком посилань. Робота виконана на 58 сторінках загального тексту та 49 сторінках основного тексту. Кваліфікаційна робота присвячена вивченню проблем кібербезпеки в умовах впровадження технологій «розумного міста» (Smart City). Основною метою є аналіз існуючих кіберзагроз, які виникають у цифровій міській інфраструктурі, а також розробка методичного підходу до оцінки готовності та реагування на кіберінциденти в муніципальному середовищі. У межах роботи проаналізовано архітектуру Smart City, класифіковано основні типи атак на IoT-пристрої, системи відеоспостереження, енергомережі та цифрові сервіси. Проведено порівняльний аналіз стану кіберзахисту в провідних містах України, зокрема приділено увагу місту Одеса. Встановлено зв’язок між динамікою інцидентів та обсягом фінансування заходів ІБ. Практична частина роботи включає авторський чеклист для оцінки готовності, блок-схему алгоритму реагування, симуляцію інциденту, таблиці ризиків, а також візуалізацію архітектури цифрової інфраструктури. Запропоновані рішення можуть бути застосовані у міських органах самоврядування як частина стратегії безпеки та цифрової трансформації. Qualification work on the topic "Methods of protecting smart cities from cyberattacks" for obtaining the first (bachelor's) level of higher education in the specialty 125 Cybersecurity, educational program: Cybersecurity. The work contains 3 figures, 5 tables, and 31 literary sources according to the list of references. The total volume of the document is 58 pages, including 49 pages of main content. The thesis is dedicated to the study of cybersecurity issues in the context of implementing Smart City technologies. The main objective is to analyze existing cyber threats arising within digital urban infrastructure and to develop a methodological approach for assessing preparedness and responding to cyber incidents in the municipal environment. The research examines the architecture of Smart Cities and classifies the main types of attacks on IoT devices, video surveillance systems, power grids, and municipal digital services. A comparative analysis of the cybersecurity status in major Ukrainian cities is provided, with special attention given to the city of Odesa. The study establishes a correlation between the dynamics of cyber incidents and the level of funding allocated to cybersecurity initiatives. The practical part of the work includes an original checklist for readiness assessment, a response algorithm flowchart, a simulated incident scenario, risk evaluation tables, and a visualization of smart infrastructure architecture. The proposed solutions may be applied by municipal authorities as part of their cybersecurity and digital transformation strategies.
Редькін А. А. Методи захисту розумних міст від кібератак : кваліфікаційна (бакалаврська) робота / А. А. Редькін. – Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 58 с.
Keywords: СМАРТ-МІСТО; КІБЕРБЕЗПЕКА; IOT; МУНІЦИПАЛЬНІ СИСТЕМИ; КІБЕРІНЦИДЕНТ; ЗАХИСТ ІНФРАСТРУКТУРИ; SMART CITY; ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА; РЕАГУВАННЯ НА ЗАГРОЗИ; ЧЕКЛИСТ; КРИТИЧНА ІНФРАСТРУКТУРА; CYBERSECURITY; MUNICIPAL SYSTEMS; CYBER INCIDENT; INFRASTRUCTURE PROTECTION; INFORMATION SECURITY; THREAT RESPONSE; CHECKLIST; CRITICAL INFRASTRUCTURE