Metode de cercetare și analiză a limbajului invectiv în cadrul expertizei judiciare de autor - Vozian, Viorica; Vozian, V.; Возіян, Віоріка (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
Tema abordată, în acest articol, este de mare actualitate, fiind un subiect de interes pentru specialiștii din diverse arii de cercetare, odată cu creșterea cazurilor de litigii privind limbajul ofensator. În epoca digitală, discursul agresiv și injurios este prezent, atât în spațiul public, cât și în mediul online. În acest context, analiza lingvistică joacă un rol esențial în determinarea intenției autorului, a gravității injuriilor și a impactului acestora. Cercetarea subiectului dat va contribui la dezvoltarea unor metode precise și obiective pentru analiza discursului invectiv. Astfel, limbajul invectiv este un fenomen lingvistic complex, cu un impact semnificativ asupra relațiilor interpersonale, reputației și imaginii publice a indivizilor sau instituțiilor. În cadrul expertizei judiciare de autor, expertul va adopta o metodologie obiectivă și riguroasă pentru a determina dacă anumite declarații/ texte constituie atacuri verbale sau acte de defăimare. Analiza lingvistică nu se limitează la identificarea expresiilor jignitoare, ci implică și evaluarea contextului. Expertul judiciar trebuie să fie conștient de implicațiile legale și morale ale limbajului invectiv, tratând fiecare caz cu imparțialitate, respectând principiile fundamentale ale normelor legale și ale eticii judiciare. This topic is highly topical for a number of reasons relevant to the legal, linguistic and social fields, being a subject of interest for specialists in various areas of research, with the increase in litigation cases concerning offensive language. In the digital age, aggressive and offensive speech is present, both in the public space and online. In this context, linguistic analysis plays a key role in determining the intent of the author, the severity of the insult and its impact. Research on the given topic will contribute to the development of precise methodologies for analyzing invective discourse. Thus, invective is a complex linguistic phenomenon with a significant impact on interpersonal relations, reputation and public image of individuals or institutions. In forensic authorship expertise, the expert will adopt an objective and rigorous methodology to determine whether certain statements/texts constitute verbal attacks or acts of defamation. Linguistic analysis is not limited to the identification of offensive expressions, but also involves context assessment. The forensic expert must be aware of the legal and moral implications of invective language, treating each case with impartiality, respecting the fundamental principles of legal rules and judicial ethics.
Vozian V. Metode de cercetare și analiză a limbajului invectiv în cadrul expertizei judiciare de autor. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 164-170. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33622
Keywords: expertiză judiciară; limbaj invectiv; defăimare; lingvistică; metodă; evaluare contextuală; etc; forensic expertise; invective language; defamation; linguistics; method; contextual assessment