Національна держава в умовах глобалізації: сучасні правові виклики - Завальнюк, Володимир Васильович; Завальнюк, В. В.; Zavalniuk, Volodymyr V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Сучасні дослідження свідчать, що глобалізація не ліквідує національну державу, а змінює форми реалізації її влади, посилюючи вплив наднаціональних інститутів, міжнародних стандартів і транснаціональних акторів. У сучасному світі національна держава переходить у новий режим функціонування. Головним завданням сучасної держави є вироблення такої правової моделі розвитку, яка поєднувала б відкритість до зовнішніх стандартів із захистом суверенітету, зміцненням інституційної спроможності та збереженням національної правової ідентичності. Не втратити себе у глобальному середовищі, але й не відмовитися від участі в ньому – основний виклик для національної держави у XXI столітті.
Завальнюк В. В. Національна держава в умовах глобалізації: сучасні правові виклики. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 86-89. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32993
Keywords: національна держава; глобалізація; суверенітет; верховенство права; європейська інтеграція; nation-state; globalization; sovereignty; rule of law; European integration