Особливості участі неповнолітніх осіб як свідків у кримінальному провадженні України - Лушпієнко, В. М.; Лушпиенко, В. М.; Lushpiienko, V. M. (Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2017)
Стаття присвячена дослідженню гарантій участі неповнолітніх осіб у кримінальному провадженні у процесуальній ролі свідка, виділено їх систему за чинним КПК. Встановлено, що такі гарантії не є привілеями цих осіб і відповідно, не порушують принципу рівності перед законом і судом. Особлива увага автором приділена ролі законних представників, педагогів, психологів, лікарів при проведенні допиту неповнолітнього, на основі чого зроблені висновки про вдосконалення їх правового статусу.

Особенности участия несовершеннолетних в качестве свидетелей в уголовном производстве Украины. Статья посвящена исследованию гарантий участия несовершеннолетних в уголовном производстве в процессуальной роли свидетеля, выделена их система по действующему УПК. Установлено, что такие гарантии не являются привилегиями этих лиц и соответственно, не нарушают принципа равенства перед законом и судом. Особое внимание автором уделено роли законных представителей, педагогов, психологов, врачей при проведении допроса несовершеннолетнего, на основе чего сделаны выводы о совершенствовании их правового статуса.

Features of participation of minors as witnesses in criminal proceedings of Ukraine. The article deals with the investigation of guarantees for the participation of minors in criminal proceedings as a witness, their system is written out according to the current Criminal Procedure Code of Ukraine. It is established that such guarantees are not the privileges of these persons and, accordingly, do not violate the principle of equality before the law and the court. The author pays special attention to the role of legal representatives, teachers, psychologists, and doctors during the interrogation of a minor, on the basis of which conclusions on improving their legal status are drawn
Лушпієнко В. М. Особливості участі неповнолітніх осіб як свідків у кримінальному провадженні України / В. М. Лушпієнко // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) [та ін.]. – Одеса : Видавничий дім "Гельветика", 2017. – Вип. 78. – С. 92-97.
Keywords: кримінальне провадження; принцип рівності; гарантії; неповнолітня особа; малолітня особа; дитина; допит; уголовное производство; принцип равенства; гарантии; несовершеннолетний; допрос; малолетний ребенок; criminal procedure; principle of equality; guarantees; minor; juvenile person; child; interrogation