Суб’єкти права приватної власності в інформаційному суспільстві - Некіт, Катерина Георгіївна; Некит, Екатерина Георгиевна; Nekit, Kateryna H. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018)
Статтю присвячено дослідженню змін у складі суб’єктів відносин власності, обумовлених інтенсивним розвитком інформаційно-комунікаційних технологій та формуванням інформаційного суспільства. Проаналізовано статус таких потенційних суб’єктів цивільних правовідносин, як віртуальні організації та штучний інтелект (роботи). Визначено можливості для вказаних суб’єктів бути учасниками відносин власності, запропоновано механізми їх участі у цивільному обігу. Проаналізовано відмінності між поняттями віртуальних організацій та віртуальних юридичних осіб, запропоновано формування спеціального реєстру для останніх. Проведено розмежування між видами штучного інтелекту, визначено, що лише загальний штучний інтелект та сконструйовані на його підставі роботи мають потенційну можливість бути суб’єктами цивільних правовідносин. Запропоновано інститут довірчої власності як механізм реалізації прав роботів-агентів на майно.

The article is devoted to a research of changes in the list of subjects of the property relations caused by intensive development of information and communication technologies and formation of information society. The status of such potential subjects of civil legal relationship as the virtual organizations and artificial intelligence (robots) is analysed. Opportunities for the specified subjects to be participants of the property relations are defined, mechanisms of their participation in civil circulation are offered. Differences between concepts of the virtual organizations and virtual legal entities are analysed. Formation of the special register for virtual legal entities with definition of jurisdiction of the country where registration will be carried out is offered. Differentiation between types of artificial intelligence is carried out. It is defined that only the general artificial intelligence and robots created on its basis have a potential opportunity to be subjects of civil legal relationship. Options of possession of property for robots are considered. The institute of fiduciary poperty or trust as the mechanism of realization of the property rights of robots-agents is offered.

Статья посвящена исследованию изменений в составе субъектов отношений собственности, обусловленных интенсивным развитием информационно-коммуникационных технологий и формированием информационного общества. Проанализирован статус таких потенциальных субъектов гражданских правоотношений, как виртуальные организации и искусственный интеллект (роботы). Определены возможности для указанных субъектов быть участниками отношений собственности, предложены механизмы их участия в гражданском обороте. Проанализированы отличия между понятиями виртуальных организаций и виртуальных юридических лиц, предложено формирование специального реестра для последних. Проведено разграничение между видами искусственного интеллекта, определено, что только общий искусственный интеллект и сконструированные на его основе роботы имеют потенциальную возможность быть субъектами гражданских правоотношений. Предложен институт доверительной собственности как механизм реализации прав роботов-агентов на имущество.
Некіт К. Г. Суб’єкти права приватної власності в інформаційному суспільстві / К. Г. Некіт // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), І. В. Сафін (заст. голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2018. - № 2. – C. 128-141.
Keywords: право приватної власності; інформаційне суспільство; суб’єкти; віртуальні організації; штучний інтелект; робот; довірча власність; right of a private property; information society; legal entities; virtual organizations; artificial intelligence; robot; fiduciary property; trust; trustee; право частной собственности; информационное общество; субъекты; виртуальные организации; искусственный интеллект; робот; доверительная собственность