Проблеми правового регулювання колекторської діяльності в Україні: до постановки питання - Данча, Мирослав Іванович; Данча, Мирослав Иванович; Danchа, Miroslav I. (My University, 2016)
Дослідження доводить, що розвиток колекторського бізнесу в Україні є актуальним і перспективним. Тому для подальшого успішного розвитку та становлення необхідно створити належну нормативноправову базу, яка б на належному рівні регулювала діяльність колекторських служб; створити програму підготовки фахівців для робо ти в даній сфері; запозичити європейський досвід роботи з проблемною заборгованістю та, як наслідок – колекторну етику; налагодити взаємозв’язки між кредиторами та колекторами тощо. Подальшого вивчення потребує антиколеторний бізнес та його взаємодія з колекторними службами.

Исследование доказывает, что развитие коллекторского бизнеса в Украине является актуальным и перспективным. Поэтому для дальнейшего успешного развития и становления необходимо создать надлежащую нормативно-правовую базу, которая бы на должном уровне регулировала деятельность коллекторских служб; создать программу подготовки специалистов для работы в данной сфере; позаимствовать европейский опыт работы с проблемной задолженностью и, как следствие – коллекторскую этику; наладить взаимосвязи между кредиторами и коллекторами. Дальнейшего изучения требует антиколлеторный бизнес и его взаимодействие с коллекторскими службами.

Research shows that the collector business development in Ukraine is important and promising. Therefore, for the further successful development and formation to create a proper legal framework that would properly regulate the activities of collector services, a program of training for work in this area; borrow European experience of arrears and, as a consequence – Collector ethics; establish the relationship between creditors and collectors and so on. Further study needs antycolector business and its interaction with collector services.
Данча М. І. Проблеми правового регулювання колекторської діяльності в Україні: до постановки питання / М. І. Данча // Часопис цивілістики. – 2016. – Вип. 21. – С. 52-55.
Keywords: колекторська діяльність; колекторство; колектори; кредитори; позичальники; антиколектори; чинне законодавство; коллекторская деятельность; коллекторство; коллекторы; кредиторы; заемщики; антиколлекторы; действующее законодательство; collector activities; collectors; lenders; borrowers; antycolectors; the current legislation