Зміст поняття органу державної влади - Равлюк, Андрій Григорович; Равлюк, А. Г.; Равлюк, Андрей Григорьевич; Ravliuk, Andrii H. (Одеса : Гельветика, 2019)
На цей час як у вітчизняній, так і в зарубіжній юридичній літературі немає єдиного підходу до визначення органу державної влади, а також єдиного розуміння його сутності та характерних рис, тому для національної конституційної науки має важливе значення, що саме розуміється під державним органом. Оскільки у науковій юридичній літературі ряд авторів вважають, що орган держави – це організована частина державного механізму, наділена владними повноваженнями, певною компетенцією і необхідними засобами для здійснення завдань, що стоять перед державою на конкретній ділянці державного керівництва суспільством. Таким чином, головною метою цієї статті є розкриття змісту поняття органу державної влади. У зв’язку з цим у статті на основі аналізу теоретичних джерел та наукових поглядів встановлено, що орган державної влади та державний орган можна розглядати у двох значеннях, вузькому та широкому. Тобто, з одного боку, як такий, що має владні повноваження, але з іншого, повноваження якого спрямовані для виконання спеціальної функцій та завдань держави щодо підтримання нормальної життєдіяльності в країні. З’ясовано, що у кожного державного органу є своя зовнішня форма, саме вона розкриває будову та спосіб організації такого органу, з яких і черпається його сутність та зміст. При цьому його зміст може змінюватися, але сутність його єдина. Обґрунтовано, що саме через компетенцію органу державної влади розкривається його сутнісна властивість, виражена кількісними показниками можливостей такого органу, які відображені відповідними правами та обов’язками, що і показує в результаті мету його створення. Проте саму сутність змісту органу державної влади в жодному разі не може бути порушена, оскільки тоді змінюється його властивість. Тобто такий орган може бути створений тільки на підставі закону та для виконання завдань держави, яка за його допомогою і виконує свої функції у суспільстві.

В настоящее время как в отечественной, так и в зарубежной юридической литературе нет единого подхода к определение органа государственной власти, а также понимание его сущности и характерных особенностей, поэтому для национальной конституционной науки имеет важное значение, что именно понимается под государственным органом. Поскольку в научной юридической литературе ряд авторов считают, что орган - это организованная часть государственного механизма, наделенная властными полномочиями, определенной компетенцией и необходимыми средствами для осуществления задач, стоящих перед государством на конкретном участке государственного руководства обществом. Таким образом, главной целью этой статьи является раскрытие содержания понятия органа государственной власти. В связи с этим в статье на основе анализа теоретических источников и научных взглядов установлено, что орган государственной власти и государственный орган можно рассматривать в двух значениях, узком и широком. То есть, с одной стороны, как имеющий властные полномочия, но с другой, полномочия которого направлены для выполнения специальной функции и задач государства по поддержанию нормальной жизнедеятельности в стране. Выяснено, что у каждого государственного органа есть своя внешняя форма, именно она раскрывает устройство и способ организации такого органа, из которых и черпается его сущность и содержание. При этом его содержание может меняться, но суть его единая. Обосновано, что именно через компетенцию органа государственной власти раскрывается его сущностное свойство, выраженное количественными показателями возможностей такого органа, которые выражаются соответствующими правами и обязанностями, что и показывает в результате цель его создания. Однако сама сущность содержания органа государственной власти ни в коем случае не может быть нарушена, поскольку тогда меняется его свойство. То есть такой орган может быть создан только на основании закона и для выполнения задач государства, которое с его помощью и выполняет свои функции в обществе.

Today, both in domestic and foreign legal literature, there is no single approach to the definition of the state authority, as well as a common understanding of its nature and characteristics, so it is important for the national constitutional science that is understood by the state body. As a number of authors in the scientific legal literature consider that the organ of the state is an organized part of the state mechanism, endowed with power, certain competence and necessary means to perform the tasks facing the state in a particular area of state leadership of society. Thus, the main purpose of this article is to reveal the meaning of the concept of public authority. For this reason, the article, based on the analysis of theoretical sources and scientific views, has established that a public authority and a public authority can be considered in two respects, narrow and broad. That is, on the one hand, as such, which has power, but on the other, whose powers are directed to perform special functions and tasks of the state to maintain normal life in the country. It is found out that each state body has its own external form, that is, it reveals the structure and method of organization of such body, from which its essence and content are drawn. However, its content may change, but its essence is unique. It is substantiated that it is precisely through the competence of a public authority that its essential property is revealed, expressed in terms of quantitative indicators of the capacity of such a body, which are reflected by the respective rights and obligations, which shows as a result of the purpose of its creation. However, the very essence of the content of a public authority cannot in any case be violated, since then its property changes. That is, such a body can be created only on the basis of law and for the fulfillment of the tasks of the state, which with its help and performs its functions in society.
Равлюк А. Г. Зміст поняття органу державної влади / А. Г. Равлюк // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 84 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2019. – С. 54-62.
Keywords: орган державної влади; компетенція; державний орган; поняття та зміст органу державної влади; орган государственной власти; компетенция; государственный орган; понятие и содержание органа государственной власти; public authority; competence; public authority; concept and content of public authority; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE