Формування національного стилю політичного спілкування в Україні як виклик сучасної глобалізації - Вагіна, О. М.; Вагіна, Олена Миколаївна; Vahina, Olena; Vahina, Olena M. (Одеса, 2021)
Стаття присвячена дослідженню проблеми формування стилю офіційно-ділової комунікації в Україні та виокремленню особливостей українського національного стилю політичного спілкування. Визначено актуальність теми за умов сучасних глобалізаційних процесів. Підкреслено роль політичної комунікації як найголовнішого інструменту для усунення суперечностей і запобігання можливим конфліктним ситуаціям. Відзначено, що одним із чинників успішності перебігу політичних переговорів є врахування соціокультурних відмінностей між партнерами чи опонентами. На основі аналізу останніх досліджень і публікацій визначено, що особливості українського національного стилю політичної комунікації не стали поки що предметом спеціального дослідження, і це зумовило вибір теми. Автором уточнено основні поняття дослідження: національний стиль ділового спілкування, національний характер, національний стереотип, ментальність, культуру спілкування, політичну комунікацію, мультикультуралізм, кросс-культурні бар’єри тощо. Розглянуто історичні та геополітичні причини неоднорідності менталітету української нації. Зазначено, що український народ має свої світоглядно-психологічні надцінності: відкриту душу, щирість, добре серце, емоційне сприйняття навколишнього світу тощо. Автором визначено особливості українського офіційно-ділового стилю спілкування: толерантність, доброзичливість, імпульсивність, надмірну емоційність, не пунктуальність тощо. Водночас наголошено на відсутності усталених стандартних норм поведінки та правил етикету. Несформованість національного стилю ділового спілкування в Україні породжує у світовому політичному просторі помилкові уявлення про культуру й етикет українців. Охарактеризовано стереотипи про Україну й українців, які сформувалися у свідомості іноземців; розглянуто динаміку змін у сприйнятті українців іноземцями за останні роки. З огляду на євроінтеграційний вектор Української держави окреслено перспективи подальших досліджень національного стилю спілкування, що сприятиме розширенню всебічних контактів України на міжнародній арені.

The article is devoted to researching the problem of forming the official and business communication style in Ukraine and highlighting the features of Ukrainian national style of political communication. It determines the relevance of the topic in the conditions of modern globalization processes. The author emphasizes the role of political communication as the most important tool for eliminating contradictions and preventing possible conflict situations. It is noted that one of the factors in the success of political negotiations is taking into account socio-cultural differences between partners or opponents. Based on the analysis of recent research and publications, the author defines the basic concepts of the study: national style of business communication, national character, national stereo- type, mentality, culture of communication, political communication, multiculturalism, cross-cultural barriers, etc. The article examines historical and geopolitical reasons for the heterogeneity of Ukrainian national mentality. It is noted that the Ukrainian people have their specific ideological and psychological values: an open heart, sincerity, kind nature, emotional perception of the world around and so on. The author identifies the features of Ukrainian official style of communication and emphasizes the lack of established and standardized rules of conduct and etiquette. The underdevelopment of the national style of business communication in Ukraine gives rise to misconceptions about the culture and etiquette of Ukrainians on the global political stage. The article characterizes the stereotypes about Ukraine and Ukrainians formed in the minds of foreigners and determines the dynamics in changes to the perception of the Ukrainians by foreigners in recent years. Given the European integration vector of the Ukrainian state, the author outlines the prospects for further research on the national style of communication, which will contribute to the and expansion of comprehensive contacts of Ukraine on the international arena.
Вагіна О. М. Формування національного стилю політичного спілкування в Україні як виклик сучасної глобалізації / О. М. Вагіна // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 30. - С. 78-82.
Keywords: ментальність; мультикультуралізм; національний стереотип; національний стиль спілкування; політична комунікація; mentality; multiculturalism; national stereotype; national style of communication; political communication; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science; Research Subject Categories::INTERDISCIPLINARY RESEARCH AREAS::Cultural heritage and cultural production