Роль мас-медіа у формуванні політичних міфів - Максимчук, Олена Вікторівна; Максимчук, О. В.; Максимчук, Елена Викторовна; Maksymchuk, Olena V.; Бондар, Світлана Станіславівна; Бондар, С. С.; Бондарь, Светлана Станиславовна; Bondar, Svitlana S. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
У статті досліджено роль мас-медіа у становленні та формуванні сучасних політичних міфів. Зазначено, що інформаційні засоби масової інформації своєю чергою в умовах загальної нестабільності та зростаючої міжнародної та геополітичної конкуренції використовуються владою як потужний інструмент політичного впливу і, таким чином, виконують не інформаційну, а ідеологічну функцію. Поєднання цих двох фундаментальних процесів призводить до загальної ірраціоналізації політики та створює надзвичайно сприятливі умови для контролю над політичною свідомістю та поведінкою мас за допомогою технологій політичного міфотворення. Розкрито сутність співвідношення категорії міфу і засобів масової інформації в соціально-політичній площині. Акцентовано на особливостях творення сучасних політичних міфів шляхом тотальної експансії мас-медіа у сферу не лише суспільної свідомості, але й способу сучасного буття соціумів загалом і владних відносин зокрема. Міф поєднує раціональне і ірраціональне знання, він є характерною рисою історичної пам’яті народу і сучасних оцінок природного і соціального світу. Зазначено, що політична реклама є специфічною системою прийомів масової комунікації. Політичне міфотворення стало неодмінною ознакою сучасності, політичній міфології більше притаманна «спонтанність» розвитку, незалежність від волі осіб та інститутів, причетних до її створення. Це зумовлено тим, що політична міфологія формується в процесі взаємодії ідеологічної доктрини з наявними стереотипами суспільної свідомості. Визначено, що процес трансформації публічної сфери супроводжується зміною природи політики за допомогою засобів масової інформації. Відбувається це за допомогою включення до публічної дискусії багатьох сфер людської діяльності. Узагальнено, що ЗМІ через повідомлення, інформування, навчання, переконання, навію-вання та інші психологічні методи впливають на маси. Зазначено, що політичний міф став складником добре відпрацьованої технології маніпулювання – і не лише «побутовою» частиною масової свідомості, але й теоретичною (ідеологічною) її складовою частиною. Політичний міф використовується як інструмент для конструювання політичної реальності, побудови нової ціннісної системи. Зроблено висновок, що нині мас-медіа стали потужним інструментом формування політичних міфів та впливу на політичну свідомість, цим самим завдавши величезного удару по інформаційній безпеці сучасного суспільства. Зазначено, що ознакою є характерний для міфологічної свідомості та культури загалом провінціалізм, що поряд з агресією та анархією міфів утворює визначальну рису нинішньої ситуації. Деякі події та явища сучасної політичної дійсності, що здаються, на перший погляд, нелогічними та неможливими для пояснення, можуть стати зрозумілішими, якщо розглядати їх із точки зору іншої, міфологічної логіки, що домінує в масовій, у тому числі масовій політичній, свідомості.

В статье исследована роль СМИ в становлении и формировании современных политических мифов. Отмечено, что информационные средства массовой информации в свою очередь в условиях общей нестабильности и растущей международной и геополитической конкуренции используются властью как мощный инструмент политического влияния и, таким образом, выполняют не информационную, а идеологическую функцию. Сочетание этих двух фундаментальных процессов приводит к общей иррационализации политики и создает чрезвычайно благоприятные условия для контроля над политическим сознанием и поведением масс с помощью технологий политического мифотворчества. Раскрыта сущность соотношения категории мифа и средств массовой информации в социально-политической плоскости. Акцентировано на особенностях создания современных политических мифов путем тотальной экспансии СМИ в сферу не только общественного сознания, но и способа современного бытия социумов целом и властных отношений в частности. Миф сочетает рациональное и иррациональное знания, он является характерной чертой исторической памяти народа и современных оценок природного и социального мира. Отмечено, что политическая реклама является специфической системой приемов массовой коммуникации. Политическое мифотворчество стало непременным признаком современности, политической мифологии больше присуща «спонтанность» развития, независимость от воли лиц и институтов, причастных к ее созданию. Это обусловлено тем, что политическая мифология формируется в процессе взаимодействия идеологической доктрины имеющимся стереотипами общественного сознания. Определено, что процесс трансформации публичной сферы сопровождается изменением природы политики с помощью средств массовой информации. Происходит это с помощью включения в публичную дискуссию многих сфер человеческой деятельности. Обобщено, что СМИ через сообщения, информирование, обучение, убеждение, внушения и другие психологические методы влияют на массы. Отмечено, что политический миф стал частью хорошо отработанной технологии манипулирования - и не только «бытовой» частью массового сознания, но и теоретической (идеологической) ее составной частью. Политический миф используется как инструмент для конструирования политической реальности, построения новой ценностной системы. Сделан вывод, что в настоящее время СМИ стали мощным инструментом формирования политических мифов и влияния на политическое сознание, тем самым нанеся огромный удар по информационной безопасности современного общества. Отмечено, что признаком является характерный для мифологического сознания и культуры в целом провинциализм, что наряду с агрессией и анархией мифов образует определяющую черту нынешней ситуации. Некоторые события и явления современной политической действительности, которые кажутся, на первый взгляд, нелогичными и невозможными для объяснения, могут стать понятнее, если рассматривать их с точки зрения другой, мифологической логики, доминирует в массовом, в том числе массовом политическом, сознании.

The article examines the role of mass media in the formation and formation of modern political myths. It is noted that the media, in turn, in the context of general instability and growing international and geopolitical competition, are used by the authorities as a powerful tool of political influence and thus perform not an informational but an ideological function. The combination of these two fundamental processes leads to a general irrationalization of politics and creates extremely favorable conditions for the control of political consciousness and behavior by the masses of political myth-making. The essence of a parity an a category of a myth and mass media in a sociopolitical plane is opened. It is accented on features of creation of modern political myths by total expansion of mass-media to sphere not only public consciousness, but also a way of modern life of societies in general, relations of power in particular. Myth combines rational and irrational knowledge, it is a characteristic feature of the historical memory of the people and modern assessments of the natural and social world. It is noted that the political myth has become a component of a well-established technology of manipulation – and not only a “domestic” part of the mass consciousness, but also a theoretical (ideological) component. Political myth is used as a tool for constructing political reality, building a new value system. It is generalized that the media influence the masses through messages, information, training, persuasion, suggestion and other psychological methods. It is stated that political mythology is more inherent in the “spontaneity” of development, independence from the will of individuals and institutions involved in its creation. This is due to the fact that political mythology is formed in the process of interaction of ideological doctrine with the existing stereotypes of public consciousness. Ultimately, both ideology and mythology are important elements of the symbolic world of politics, both of which aim to form a value and ideological paradigm. It has been determined that the process of transformation of the public sphere is accompanied by a change in the nature of politics through the media. This happens through the inclusion of many spheres of human activity in public discussion. It is concluded that today the mass media have become a powerful tool for forming political myths and influencing the political consciousness, thus dealing a huge blow to the information security of modern society.
Максимчук О. В. Роль мас-медіа у формуванні політичних міфів / О. В. Максимчук, С. С. Бондар // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 65. – С. 49-54.
Keywords: політичний міф; плив; інформація; мас-медіа; формування; политический миф; поток; информация; масс-медиа; формирование; political myth; flow; information; mass media; formation; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Political science