Мета та завдання державного екологічного нагляду у сфері поводження з відходами - Сірант, Мирослава Миколаївна; Сірант, М. М.; Sirant, Myroslava M.; Sirant, M. M. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті розглянуто мету та завдання державного екологічного нагляду у сфері поводження з відходами. Проаналізовано чинне національне законодавство та нормативно-правові акти Європейського Союзу в зазначеній сфері діяльності. На підставі Положення про Державну екологічну інспекцію України визначено мету та завдання забезпечення дотримання законодавства у сфері поводження з відходами. Розглянуто завдання державного екологічного нагляду у сфері, що досліджується. Це постійний моніторинг нормативно-правової бази регіональних органів державної влади, органів місцевого самоврядування та вжиття заходів щодо узгодження її із законодавством, зобов’язаннями названих органів забезпечити правове регулювання відносин у сфері поводження з відходами; періодична оцінка повноти заходів, що вживаються органами державного екологічного нагляду щодо виявлення та припинення правопорушень у сфері поводження з відходами; постійний моніторинг стану законності у сфері поводження з відходами високих класів небезпеки; забезпечення засобами державного екологічного нагляду реалізації норм законодавства з упровадження маловідходних технології. Підкреслено, що кожен напрям державного екологічного нагляду робить свій внесок у вирішення спільних завдань. Обсяг і зміст вкладу визначаються спеціальними завданнями, що стоять тільки перед конкретним напрямом державного екологічного нагляду. Їхня суть випливає із загальних завдань і визначається компетенцією в кожному з напрямів державного екологічного нагляду. Рішення загальних і спеціальних завдань державного екологічного нагляду здійснюється у процесі наглядової діяльності шляхом застосування правових засобів. Під час застосування цих засобів ставлять конкретні завдання та вирішують їх. Такі завдання називаються приватними завданнями державного екологічного нагляду. Вони набагато різноманітніші та численніші, ніж загальні та спеціальні. Вказано, що приватні завдання розрізняються залежно від напряму державного екологічного нагляду та виду застосовуваного правового засобу. У числі приватних завдань як приклад називають такі, як отримання повної інформації про порушення конкретного закону, витребування правових актів для перевірки відповідності закону або скасування незаконного акта в найкоротші строки після видання. Акцентовано, що першочергові завдання державного екологічного нагляду за дотриманням екологічного законодавства випливають з основного завдання Державної екологічної інспекції – здійснення нагляду за дотриманням Конституції та чинних на території України законів юридичними та посадовими особами, з фактичного стану навколишнього природного середовища в регіонах та у країні, що відображає рівень дотримання екологічного законодавства. Пріоритетним завданням державного екологічного нагляду за дотриманням екологічного законодавства є зниження числа екологічних правопорушень.

The article considers the purpose and objectives of state environmental supervision in the field of waste management. The current national legislation and regulations of the European Union in this area are analyzed. Based on the Regulations on the State Ecological Inspectorate of Ukraine, the purpose and objectives of ensuring compliance with legislation in the field of waste management have been determined. The tasks of the state ecological supervision in the researched sphere are considered. This is a constant monitoring of the regulatory framework of regional public authorities, local governments and taking measures to bring it into line with the law, the obligations of these bodies to ensure legal regulation of relations in the field of waste management; periodic assessment of the completeness of measures taken by the state environmental supervision bodies to detect and stop offenses in the field of waste management; constant monitoring of the state of legality in the field of high-hazard waste management; providing by means of the state ecological supervision of realization of norms of the legislation on introduction of lowwaste technologies. It is emphasized that each direction of the state ecological supervision contributes to the solution of common tasks. The volume and content of the contribution is determined by special tasks facing only a specific area of state environmental supervision. Their essence follows from the general tasks and is defined by competence in each of directions of the state ecological supervision. The decision of the general and special tasks of the state ecological supervision is carried out in the course of supervisory activity by application of legal means. In the course of application of these means certain specific tasks are set and solved. Such tasks are called private tasks of state environmental supervision. They are much more diverse and numerous than general and special. It is indicated that private tasks differ depending on the direction of state environmental supervision and the type of legal remedy used. Private tasks include, for example, obtaining complete information on violations of a specific law, requiring legal acts to verify compliance with the law, or repealing an illegal act as soon as possible after publication. It is emphasized that the priority tasks of the state ecological supervision over the implementation of ecological legislation follow from the main task of the State Ecological Inspectorate – supervision over the observance of the Constitution and implementation of laws in force in Ukraine by legal entities and officials. reflects the level of implementation of environmental legislation. The main priority of the state environmental supervision over the implementation of environmental legislation is to reduce the number of environmental offenses.
Сірант М. М. Мета та завдання державного екологічного нагляду у сфері поводження з відходами / М. М. Сірант // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 5. - С. 88-97.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; state ecological supervision; State ecological inspection; waste; legislation; European Union; державний екологічний нагляд; Державна екологічна інспекція; відходи; законодавство; Європейський Союз