Вплив стилів керівництва на особливості управління конфліктами в організації : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Оскілко, Олексій Олегович (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У роботі представлено результати теоретичного та емпіричного дослідження впливу стилів керівництва на особливості управління конфліктами в організаціях. Виявлено статистично значущі взаємозв’язки між стилями керівництва та стратегіями управління конфліктами: авторитарний стиль позитивно корелює з конкуренцією та уникненням, демократичний – зі співробітництвом та компромісом, ліберальний – з уникненням та пристосуванням. Встановлено важливу роль емоційного інтелекту у виборі конструктивних стратегій: загальний емоційний інтелект має сильний позитивний зв’язок зі співробітництвом та негативний – з конкуренцією. Порівняльний аналіз встановив вплив соціодемографічних та організаційних факторів: чоловіки-керівники демонструють вищу авторитарність, жінки – вищу схильність до співробітництва; з накопиченням управлінського досвіду зростає використання співробітництва та зменшується конкуренція. На основі результатів дослідження розроблено диференційовані рекомендації щодо підвищення ефективності конфлікт-менеджменту для керівників з різними домінуючими стилями лідерства та практичні рекомендації для організацій щодо створення сприятливого середовища для конструктивного управління конфліктами. The thesis presents the results of a theoretical and empirical study of the influence of leadership styles on conflict management characteristics in organizations. Statistically significant relationships between leadership styles and conflict management strategies were identified: authoritarian style positively correlates with competition and avoidance, democratic style – with collaboration and compromise, liberal style – with avoidance and accommodation. The important role of emotional intelligence in selecting constructive strategies was established: overall emotional intelligence demonstrates a strong positive correlation with collaboration and a negative correlation with competition. Comparative analysis revealed the influence of sociodemographic and organizational factors: male managers exhibit higher authoritarianism, female managers – higher propensity for collaboration; with accumulated managerial experience, the use of collaboration increases and competition decreases. Basedon the research findings, differentiated recommendations were developed forenhancing conflict management effectiveness for leaders with different dominantleadership styles, and practical recommendations for organizations regarding the creation of a favorable environment for constructive conflict management.
Оскілко О. О. Вплив стилів керівництва на особливості управління конфліктами в організації : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / О. О. Оскілко. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 86 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31494
Keywords: стилі керівництва; управління конфліктами; стратегії конфліктної поведінки; емоційний інтелект; організаційна культура; лідерство; конфлікт-менеджмент; організаційна психологія; leadership styles; conflict management; conflict behavior strategies; emotional intelligence; organizational culture; leadership; organizational psychology