Діяльність міжнародних неурядових організацій у законодавчо-правовому полі України - Матвійчук, Андрій Васильович; Матвійчук, А. В.; Matviichuk, Andrii V. (Одеса, 2019)
Сформульовано визначення поняття «міжнародна неурядова організація» (МНУО) як організоване об'єднання представників громадськості різних країн, створене відповідно до національного законодавства для досягнення цілей і завдань розвитку громадянського суспільства й міжнародних відносин, що діє відповідно до загальновизнаних принципів Уставу ООН і норм міжнародного права на території двох і більше держав і володіє консультативним статусом. З’ясовано, що видовими ознаками, які містять у собі: цілі й завдання, характер діяльності, форму організації, наявність консультативного статусу тощо визначається відмінність міжнародної НУО від інших суб'єктів міжнародних відносин. Такі родові ознаки (як от: факт об'єднання людей, наявність постійних органів управління, Статуту тощо) є загальними для всього класу (роду) організацій. Обгрунтовано, що МНУО як учасник міжнародних відносин, є суб'єктом міжнародного права, однак їх правосуб'єктність має функціональний характер, тобто обмежений її консультативним статусом. Продемонстровано, що МНУО є неофіційною сполучною ланкою між національними урядами й міжнародним співтовариством, беруть активну участь у розробці міжнародних стандартів, методів, моделей і співвідносять їхню національну значимість з міжнародно-правовою. Зазначається, що у національному законодавстві України спостерігається тенденція оптимальної розробки питань, що стосуються правового статусу МНУО з огляду на міжнародні принципи й стандарти. Водночас, не можна йти шляхом повного їхнього копіювання, оскільки держава, ґрунтуючись на своєму суспільно-історичному досвіді, досвіді функціонування правової системи, на існуючих суспільних відносинах і своїх національних інтересах, сама має право визначати правовий статус МНУО. Пропонується у змінах до закону «Про неурядові організації» відобразити основну ідею, яка полягає в тому, що неурядові організації є ядром громадянського суспільства, найважливішим фактором розвитку демократичної держави й міжнародних відносин, засобом реалізації громадянами своїх прав і свобод.

The term "international non-governmental organization" (INGO) is formulated as an organized association of public representatives of different countries, created in accordance with national legislation for the achievement of goals and objectives of civil society development and international relations, this organization operates in accordance with universally recognized principles of the UN Charter and international law in the territory of two or more states and has consultative status. It has been found that the types of features which include: goals and tasks, nature of activities, form of organization, availability of consultative status, etc., determine the distinction of an international NGO from other subjects of international relations. Such generic features ( as: the fact of association of people, the existing of permanent governing bodies, statutes, etc.) are common for the whole class (kind) of organizations. It is grounded that INGOs, as a participant of international relations, are subjects of international law, but their legal personality is functional, that is limited to its consultative status. It has been demonstrated that INGOs are an informal link between national governments and the international community, they are actively involved in the development of international standards, methods, models and they relate their national significance to international law. It was noted that the national legislation of Ukraine tends to optimize the development of issues that are related to the legal status of INGOs taking into account international principles and standards. At the same time, it is not possible to copy them in their entirety, because the State, on the basis of its social and historical experience, the experience of the functioning of the legal system, existing social relations and its national interests, is itself entitled to determine the legal status of the INGOs. It is proposed that the amendments to the Law "On Non-Governmental Organizations" would reflect the basic idea that non-governmental organizations are the core of civil society, the most important factor in the development of a democratic state and international relations, a means for citizens to exercise their rights and freedoms.
Матвійчук А. В. Діяльність міжнародних неурядових організацій у законодавчо-правовому полі України / А .В. Матвійчук // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. Маршалек-Кава (голов. ред.), Д. В. Яковлев (відп. ред.) ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2019. – Вип. 10. – С. 14-21.
Keywords: міжнародна неурядова організація; національне законодавство; право; суб’єкт міжнародних відносин; international non - governmental organization; national legislation; law; subject of international relations; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Other law::International law