Теорія та історія розвитку криміналістики за кордоном - Саінчин, Олександр Сергійович; Саінчин, О. С.; Саинчин, Александр Сергеевич; Sainchyn, Oleksandr S. (Одеса : Гельветика, 2020)
В умовах формування і становлення нових соціально-економічних відносин, реформування державних структур законодавчої, виконавчої і судової влади виникають завдання створення правової основи зміцнення законності і вдосконалення правоохоронної діяльності. Юридичні науки повинні розробляти та формувати правові основи державності й законності правозастосовної діяльності, спрямованої на надійне забезпечення захисту конституційних прав і законних інтересів громадян, суспільних формувань і державних структур України. Криміналістика озброює співробітників правоохоронних органів ефективними методами й засобами розкриття та розслідування злочинів, що сприяє реалізації принципу невідворотності покарання, об'єктивному використанню кримінального закону та профілактичному впливу. Останнім часом в Україні приділяється особлива увага вдосконаленню діяльності правоохоронних органів і зміцненню науково-технічної бази протидії злочинності взагалі й організованій зокрема. Сучасний рівень науки криміналістики та науково-технічний потенціал природничих і технічних наук, даючи змогу органам прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки та суду запобігати, припиняти й розслідувати дуже складні злочини, відповідно, сприяють розв'язанню одного з головних завдань - зміцнення законності та правопорядку в Україні. Криміналістика - це юридична наука, яка виникла у надрах кримінального процесу у минулому столітті як сукупність технічних засобів і тактичних прийомів, а також способів їх використання для розкриття та розслідування. У статті продовжено дослідження проблем теорії та історії розвитку криміналістики в деяких країнах Європи, США, та Англії. Загалом, метою цього аналізу було дослідити, яким чином іде розвиток криміналістики за межами нашої держави, які в них виникають проблеми, а головне - дійти висновку про необхідність перебудови (або достатність) системи криміналістичних методів та експертних досліджень. Проведене дослідження стосується виключно теорії та історії розбудови наукових пізнань у криміналістиці за межами нашої держави, виокремлення позитивних рис її сучасного розвитку та екстраполяції на умови розвитку нашої науки, яка слугує певним інструментарієм у розслідуванні злочинів і встановленні осіб, які їх вчинили. У наступному дослідженні планується запропонувати дискусію в середовищі науковців і практичних працівників, задіяних у розслідуванні злочинів, про можливу імплементацію сучасних досягнень наших колег-криміналістів за кордоном.

В условиях формирования и становления новых социально-экономических отношений, реформирования государственных структур законодательной, исполнительной и судебной власти возникают задачи создания правовой основы укрепления законности и совершенствования правоохранительной деятельности. Юридические науки должны разрабатывать и формировать правовые основы государственности и законности правоприменительной деятельности, направленной на надежное обеспечение защиты конституционных прав и законных интересов граждан, общественных формирований и государственных структур Украины. Криминалистика вооружает сотрудников правоохранительных органов эффективными методами и средствами раскрытия и расследования преступлений, способствует реализации принципа неотвратимости наказания, объективному использованию уголовного закона и профилактическому воздействию. В последнее время в Украине уделяется особое внимание совершенствованию деятельности правоохранительных органов и укреплению научно-технической базы противодействия преступности вообще и организованной в частности. Современный уровень науки криминалистики и научно-технический потенциал естественных и технических наук, позволяя органам прокуратуры, внутренних дел, службы безопасности и суда предотвращать, пресекать и расследовать очень сложные преступления, соответственно, способствует решению одной из главных задач - укрепление законности и правопорядка в Украине. Криминалистика - это юридическая наука, которая возникла в недрах уголовного процесса в прошлом веке как совокупность технических средств и тактических приемов, а также способов их использования для раскрытия и расследования. В статье продолжено исследование проблем теории и истории развития криминалистики в некоторых странах Европы, США и Англии. В общем, целью этого анализа было исследовать, каким образом идет развитие криминалистики за пределами нашего государства, какие у них возникают проблемы, а главное - прийти к выводу о необходимости перестройки (или достаточность) системы криминалистических методов и экспертных исследований. Проведенное исследование касается только теории и истории развития научных знаний в криминалистике за пределами нашего государства, выделение положительных черт ее современного развития и экстраполяции на условия развития нашей науки, служит определенным инструментарием в расследовании преступлений и установлении лиц, их совершивших. В следующем исследовании планируется предложить дискуссию в среде ученых и практических работников, задействованных в расследовании преступлений, о возможной имплементацию современных достижений наших коллег-криминалистов за рубежом.

In the conditions of formation and development of new socio-economic relations, reformation of legislative state structures, executive and judicial power, the task of creating a legal basis for law strengthening and the law enforcement activity improving arises. The legal sciences should develop and form the statehood and lawfulness legal basis of law-enforcement activity, aimed to reliable protection of constitutional rights and legitimate interests of citizens, public formations and state structures of Ukraine. Criminalistics equips law enforcement officers with effective methods and means of detecting and investigating crimes, which promotes the principle of the inevitability of punishment, the objective use of criminal law and preventive influence. Recently, Ukraine has been paying special attention to the law enforcement agencies activities improving and strengthening the scientific and technical base for combating crime in general, and organized in particular. The current level of criminalistics science and the scientific and technical potential of the natural and technical sciences, allowing prosecutors, internal affairs, security and court authorities to prevent, suspend and investigate very complex crimes, thereby contributing to the solution of one of the main tasks – strengthening law and order in Ukraine . Criminalistics science is a legal science that has emerged in the criminal process depths in the last century as a set of technical means and tactical techniques, as well as ways of using them for disclosure and investigation. The article further investigates the problems of criminalistics theory and history in some countries of Europe, USA, and England. The overall purpose of this analysis is to investigate how the development of criminalistics outside our country, their problems, and most importantly, to reach a conclusion about the need for restructuring (or sufficiency) of criminalistics methods and expert research system. The study deals exclusively with the theory and history of scientific knowledge development in criminalistics outside our country, to identify the positive features of its modern development and extrapolation to the conditions of our science, which serves as a specific tool in investigating crimes and identifying the perpetrators. In the next study, it is planned to offer a discussion among scholars and practitioners involved in crime investigations about the contemporary achievements possible implementation of our criminalistics colleagues abroad.
Саінчин О. С. Теорія та історія розвитку криміналістики за кордоном / О. С. Саінчин // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 26 / голов. ред. Ю. В. Цуркан-Сайфуліна ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2020. – C. 96-106.
Keywords: криміналістика; історія криміналістики; криміналістика за кордоном; криміналістика в деяких країнах Європи, США та Англії; криміналістика як наука та прикладна галузь права; криминалистика; история криминалистики; криминалистика за рубежом; криминалистика в некоторых странах Европы, США и Англии; криминалистика как наука и прикладная отрасль права; criminalistics; history of criminalistics; criminalistics abroad; criminalistics science in some countries of Europe, USA and England; criminalistics as a science and applied field of law; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE