Нелінійна модель особистості: виклики глобалізованого світогляду - Кичкирук, Т. В.; Kychkyruk, T. V. (My University, 2016)
У статті розглядається нелінійна модель особистості в контексті глобалізованого світогляду. Пропонується нова (синергетична) модель особистості – інноваційна людина, метою життя якої стає самоосвіта, самовизначення, що стимулюють людину на власні, ще не виявлені можливості. Саме нелінійний підхід дає змогу сприймати особистість як активного суб’єкта свого життя, здатного до самоорганізації й саморегуляції. Власне активність розглядається як одна з якостей, притаманних особистості. Носієм же стратегії життя може бути лише зріла особистість, котра стратегічно мислить, а не індивідуальність або людина загалом. Стратегія життя особистості розглядається як раціоналізована, орієнтована в просторі й часі, звернена на перспективу системи взаємин людини й суспільства, що здійснюється стратегічно мислячою особистістю на основі керування ресурсами, виходячи із самоцінності життя.

В статье рассматривается нелинейная модель личности в контексте глобализирующегося мировоззрения. Предлагается новая (синергетическая) модель личности – инновационный человек, целью жизни которого становится самообразование, самоопределение, которые стимулируют человека на собственные, еще не выявленные возможности. Именно нелинейный подход позволяет воспринимать личность как активного субъекта своей жизни, способного к самоорганизации и саморегуляции. Собственно активность рассматривается как одно из качеств, присущих личности. Носителем же стратегии жизни может выступать только зрелая личность, стратегически мыслящая, а не индивидуальность или человек вообще. Стратегия жизни личности рассматривается как рационализированная, ориентированная в пространстве и во времени, обращенная на перспективу система взаимоотношений человека и общества, которая осуществляется стратегически мыслящей личностью на основе управления ресурсами, исходя из самооценки жизни.

This paper attempts to analyze the nonlinear model of personality in the context of a globalized world. The new (synergetic) model of personality was proposed. This innovative self-educated, goal-oriented personality seeks to reveal his/her inner potential. Proposed nonlinear approach allows us to perceive a personality capable of self-organization and self-regulation as an active subject of his/her life. Actually activity is considered to be one of the key traits of personality. The strategy of life can be represented by mature personality who thinks strategically, and not by any individual or people in general. Life strategy is seen as rationalized, space– and time-oriented, aimed at the relationship of man and society. It is based on the intrinsic value of life and carried out by strategically thinking personality.
Кичкирук Т. В. Нелінійна модель особистості: виклики глобалізованого світогляду / Т. В. Кичкирук // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 58-60.
Keywords: нелінійний підхід; особистість; глобалізований світогляд; інноваційна людина; освіта; нелинейный подход; личность; глобализированное мировоззрение; инновационный человек; образование; nonlinear approach; personality; globalized world; innovative person; education