Належне здійснення суб'єктивного права в науці цивільного права та чинному законодавстві - Пономаренко, Костянтин Данилович; Пономаренко, Константин Данилович; Ponomarenko, Kostiantyn D. (My University, 2017)
У статті досліджуються сучасні законодавчі та наукові підходи до належного здійснення суб’єктивного права, обґрунтовується практичне значення визначення критеріїв належного здійснення цивільного права. Проводиться аналіз чинного законодавства, що регулює питання здійснення суб’єктивних цивільних прав та відзначається його розходження з досягненнями науки цивільного права. Обґрунтовується необхідність виділення категорій належного та неналежного здійснення цивільного правв та подальших досліджень в цій сфері. Відзначається важливість розрізнення та співвідношення понять належного, неналежного здійснення цивільних прав, зловживання правом та порушення чужих прав.

В статье исследуются современные законодательные и научные подходы к определению надлежащего субъективного права, обосновывается практическое значение для определения критериев надлежащего осуществления гражданского права. Проводится анализ действующего законодательства, регулирующего вопросы осуществления субъективных гражданских прав и отмечается его расхождения с достижениями науки гражданского права. Обосновывается необходимость выделения категорий надлежащего и ненадлежащего осуществления гражданского права и дальнейших исследований в этой сфере. Отмечается важность различения и соотношения понятий должного, ненадлежащего осуществления гражданских прав, злоупотребления правом и нарушения чужих прав.

The article analyzes the current legal and scientific approaches to the proper exercise of subjective rights. It justifies the practical significance of determining the criteria of the proper exercise of civil law. It analysis the current legislation governing the exercise of subjective civil rights and notes its differences with the achievements of civil law science. The article substantiates the necessity to define categories of proper and improper exercise of civil rights and further research in this area. It is noted the importance of the distinction and consequence between the concepts of proper exercise of civil rights, violations and abuse of the rights of others.
Пономаренко К. Д. Належне здійснення суб'єктивного права в науці цивільного права та чинному законодавстві / К. Д. Пономаренко // Часопис цивілістики. – 2017. – Вип. 22. – С. 32-36.
Keywords: належне здійснення суб’єктивного права; межі здійснення права; зловживання правом; наука цивільного права; надлежащее осуществление субъективного права; пределы осуществления права; злоупотребление правом; наука гражданского права; proper exercise of subjective rights; the limits of the right execution; abuse of the right; civil law science