Прогностичний метод виявлення аномалій та збоїв у процесі діагностичних експериментів для верифікації систем критичного призначення - Григор’єва, Тетяна Ігорівна; Григор’єва, Т. І.; Hryhorieva, Tetiana I.; Салагор, В. І. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2025)
Розглянуто прогностичний метод виявлення аномалій та збоїв у процесі діагностичних експериментів, що використовуються для верифікації систем критичного призначення. Запропоновано підхід на основі машинного навчання, тензорного аналізу та обробки часових рядів, що дозволяє здійснювати раннє виявлення відхилень у поведінці компонентів системи. Основною метою є забезпечення превентивної діагностики, зменшення ризиків відмови, а також підвищення точності та надійності процесу верифікації. Запропоновано застосування моделей автокодерів, рекурентних нейронних мереж і методів розкладу тензорів для побудови адаптивної системи моніторингу. Отримані результати демонструють високу ефективність запропонованого методу в умовах складної багатокомпонентної діагностики систем критичного призначення.
Григор’єва Т. І. Прогностичний метод виявлення аномалій та збоїв у процесі діагностичних експериментів для верифікації систем критичного призначення / Т. І. Григор’єва, В. І. Салагор // Передові технології в інформаційно-комунікаційній інженерії (ATICE'2025) : матеріали Міжнародної конференції / за заг ред. С. В. Ківалова ; Міжнародний гуманітарний університет. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2025. – С. 57-60. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.30153
Keywords: верифікація комп’ютерних систем критичного призначення; прогностичний метод виявлення аномалій; діагностичні експерименти