Психологічні особливості ігрової залежності у дівчат: чинники розвитку та шляхи подолання : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Волянська, Дар’я Олегівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Актуальність дослідження зумовлена стрімким розвитком цифрових технологій, збільшенням часу, який молодь проводить у віртуальному просторі, а також зростання кількості випадків залежності віл компʼютерних ігор серед представниць жіночої статі, що раніше вважалось менш типовим явищем. Робота присвячена теоретико-емпіричному вивченню особливостей ігрової залежності у дівчат: чинникам розвитку та шляхам подолання. За результатами проведеного емпіричного дослідження виявлено психологічні особливості ігрової залежності у дівчат, а також визначено ключові чинники, що сприяють її розвитку. Дослідження показало, що важливу роль у формуванні залежної поведінки відіграють низький рівень емоційної саморегуляції, нестача соціальної підтримки та прагнення уникнення реальності. Метою дослідження є виявлення чинників, що сприяють формуванню ігрової залежності у дівчат, аналіз психологічних характеристик осіб із такою залежністю, а також визначення ефективних шляхів її профілактики та подолання. Запропоновані практичні напрямки психопрофілактичної та психокорекційної роботи з дівчатами, схильними до ігрової залежності. The relevance of the study is due to the rapid development of digital technologies, the increase in the time that young people spend in virtual space, as well as the increase in the number of cases of computer game addiction among females, which was previously considered a less typical phenomenon. The work is devoted to the theoretical and empirical study of the features of gaming addiction in girls: factors of development and ways of overcoming. According to the results of the empirical study, the psychological features of gaming addiction in girls were revealed, and the key factors contributing to its development were also identified. The study showed that an important role in the formation of addictive behavior is played by a low level of emotional self-regulation, lack of social support and the desire to avoid reality. The purpose of the study is to identify factors that contribute to the formation of gaming addiction in girls, analyze the psychological characteristics of individuals with such addiction, and determine effective ways to prevent and overcome it. Practical directions of psychoprophylactic and psychocorrectional work withgirls prone to gaming addiction are proposed.
Волянська Д. О. Психологічні особливості ігрової залежності у дівчат: чинники розвитку та шляхи подолання : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Д. О. Волянська. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 52 с.
Keywords: залежність; ігри; профілактика; ігрова залежність; подолання ігрової залежності; інтернет-залежність; addiction; games; prevention; gaming addiction; overcoming gaming addiction; Internet addiction