Вплив практики Європейського суду з прав людини на здійснення конституційного судочинства: шляхи оптимізації - Гультай, М. М.; Gultay, M. M. (Одеса : Фенікс, 2012)
Стаття присвячена розгляду питання щодо ролі Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини у діяльності Конституційного Суду України та її зміцнення через запровадження інституту конституційної скарги як ефективного засобу судового захисту прав людини.

В статье рассматривается проблема роли Конвенции о защите прав человека и основных свобод и практики Европейского суда по правам человека в деятельности Конституционного Суда Украины и ее укрепления через внедрение института конституционной жалобы как эффективного средства судебной защиты прав человека.

The article is devoted to the role of the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms and the European court on human rights caselaw in Constitutional Court of Ukraine legal proceedings and its strengthening through introduction of the institute of constitutional complaint as an effective judicial remedy of human rights protection.
Гультай М. М. Вплив практики Європейського суду з прав людини на здійснення конституційного судочинства: шляхи оптимізації / М. М. Гультай // Правове забезпечення ефективного виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини : зб. наук. cт. Міжнар. наук.-практ. конф. (Одеса, 15 вересня 2012 р.) / за ред. С. В. Ківалова ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 311-324.
Keywords: європейські стандарти прав людини; Європейська Конвенція; практика ЄСПЛ; Конституційний Суд України; конституційне судочинство; конституційна скарга; европейские стандарты прав человека; Европейская Конвенция; практика ЕСПЧ; Конституционный Суд Украины; конституционное судопроизводство; конституционная жалоба; European standards of human rights; European convention; the ECHR case-law; Constitutional Court of Ukraine; constitutional jurisprudence; constitutional complaint