Практика встановлення статусу історичних вод в Арктиці - Аверочкіна, Тетяна Володимирівна; Аверочкина, Татьяна Владимировна; Averochkina, Tetyana V. (Миколаїв : Іліон, 2010)
Автор доходить висновку про те, що правомірність встановлення статусу історичних вод в Арктиці в розглянутих у тезах прикладах випливає з положень п. 4 ст. 4 Женевської конвенції про територіальне море та прилеглу зону 1958 р. і п. 5 ст. 7 Конвенції ООН з морського права 1982 р., відповідно до яких при встановленні в окремих випадках вихідних ліній можуть прийматися в розрахунок особливі економічні інтереси конкретного району, реальність і значення яких доведені їхнім тривалим здійсненням.
Аверочкіна Т. В. Практика встановлення статусу історичних вод в Арктиці / Т. В. Аверочкіна // Генезис публічного права: від становлення до сучасності : збірник наукових праць / за ред. С. В. Ківалова, В. О. Тулякова, О. В. Козаченка. – Миколаїв : Іліон, 2010. – С. 385-386.
Keywords: історичні води; Арктика; внутрішні води держави; підстави набуття статусу історичних вод; приарктичні держави