Методи та системи штучного інтелекту : конспект лекцій для здобувачів другого (магістерського) рівня, які навчаються за спеціальностями: 121 – Інженерія програмного забезпечення, 122 – Комп’ютерні науки, 123 – Комп’ютерна інженерія, 125 – Кібербезпека та захист інформації, 172 – Електронні комунікації та радіотехніка, 014.09 – Середня освіта (Інформатика) - Соловська, Ірина Миколаївна; Русу, Олександр Петрович; Педяш, Володимир Віталійович (My University, 2024)
Конспект лекцій для курсу «Методи та системи штучного інтелекту» призначені для самостійної роботи здобувачів, що навчаються за другим (магістерським) рівнем за спеціальностями: 121 – Інженерія програмного забезпечення, 122 – Комп’ютерні науки, 123 – Комп’ютерна інженерія, 125 – Кібербезпека та захист інформації, 172 – Електронні комунікації та радіотехніка, 014.09 – Середня освіта (Інформатика). Дисципліна «Методи та системи штучного інтелекту» надає здобувачам знання в галузі штучного інтелекту. Дисципліна орієнтована на вивчення існуючих та перспективних технологій штучного інтелекту. При вивченні дисципліни особливу увагу приділяється методам практичного застосування елементів штучного інтелекту в комп’ютерних пристроях та системах їх програмному забезпеченні та засобах кібербезпеки. Synopsis of lectures for the course "Methods and systems of artificial intelligence" are intended for independent work of applicants studying for the second (master's) level by majors: 121 – Software engineering, 122 – Computer science, 123 – Computer engineering, 125 – Cyber ​​security and information protection, 172 – Electronic communications and radio engineering, 014.09 – Secondary education (Informatics). The discipline "Methods and systems of artificial intelligence" provides students with knowledge in the field of artificial intelligence. The discipline is focused on the study of existing and promising technologies of artificial intelligence. When studying the discipline, special attention is paid to methods of practical application of artificial intelligence elements in computer devices and systems, their software and cyber security tools.
Соловська І. М., Русу О. П., Педяш В. В. Методи та системи штучного інтелекту : конспект лекцій для здобувачів другого (магістер.) рівня, які навчаються за спец.: 121 – Інженерія програмного забезпечення, 122 – Комп’ютерні науки, 123 – Комп’ютерна інженерія, 125 – Кібербезпека та захист інформації, 172 – Електронні комунікації та радіотехніка, 014.09 – Середня освіта (Інформатика). [Електронне видання] / І. М. Соловська, О. П. Русу, В. В. Педяш ; Кафедра комп’ютерних наук Міжнар. гуманітар. ун-ту. – Одеса, 2024. – 142 с. Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/28429
Keywords: Введення в дисципліну; Принципи побудови штучних нейронних мереж; Функції активації штучних; Нейронні мережі із прямим поширенням інформації; Зворотний зв'язок в нейронних мережах; Нейронні мережі із зворотними зв’язками; Генетичні алгоритми; Використання штучного інтелекту в засобах кібербезпеки та захисту інформації; Introduction to the discipline; Principles of building artificial neural networks; Activation functions of artificial; Neural networks with direct propagation of information; Feedback in neural networks; Neural networks with feedback; Genetic algorithms; Use of artificial intelligence in cyber security and information protection