Звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності: теоретикосоціологічний аспект - Хряпінський, Петро Васильович; Хряпінський, П. В.; Khriapinskyi, Petro V. (Миколаїв : Миколаївський інститут права НУ ''ОЮА'', 2020)
Актуалізується увага на суперечливості кримінального законодавства України, яке не стимулює неповнолітніх правопорушників на усвідомлення хибності своєї злочинної поведінки та не сприяє досягненню цілей виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами. Пропонується передбачити вчинення неповнолітніми певного комплексу посткримінальної поведінки, як підстави звільнення від кримінальної відповідальності, а саме: повного визнання своєї вини, щирого каяття у вчиненому злочині, усунення заподіяної шкоди або відшкодування завданих збитків.

Attention is being drawn to the inconsistency of the criminal legislation of Ukraine, which does not stimulate juvenile delinquents to recognize the erroneousness of their criminal behavior and does not contribute to the achievement of the goals of correcting convicts, as well as preventing the commission of new crimes, both by convicts and others. It is proposed to provide for the commission by minors of a certain complex of post criminal behavior, as grounds for exemption from criminal liability, namely: full confession of guilt, sincere repentance for the crime, the elimination of harm or compensation for losses.
Хряпінський П. В. Звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності: теоретикосоціологічний аспект / П. В. Хряпінський // Новітні кримінально-правові дослідження – 2020: Альманах наукових праць / за ред. професора О. В. Козаченка, О. М. Мусиченко. – Миколаїв : Миколаївський інститут права Національного університету «Одеська юридична академія», 2020. – С. 62-70.
Keywords: неповнолітній; злочин; виправлення; звільнення від відповідальності; покарання або його відбування; покарання або його відбування; juvenile; crime; corrections; exemption from liability; punishment or his serving; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE