Філософія всеєдності Семена Франка як соціальний проект майбутнього - Кваша, О. П.; Кваша, А. П.; Kvasha, A. P. (My University, 2017)
У контексті філософії всеєдності у статті аналізуються вчення С. Франка про природу, людину і суспільство. Вони оцінюються як соціальний проект, спрямований на гармонійний розвиток людства до майбутнього усеєдиного «Боголюдства». Філософ пропонує традиційну концепцію світу і людини, намагається знайти синтез духовного цілого суспільства і окремої особистості, який він бачить у соборності та усеєдності. С. Франк розвиває своє вчення про суспільство, основа якого – моральне вдосконалення життя. Головним тут є виховання і самовиховання людського духу і його внутрішнє просвітлення благодатними силами. Концепція, запропонована Франком, спрямована на гармонійний розвиток людства до майбутнього усеєдиного «Боголюдства» шляхом християнського вдосконалення світу до ідеалу Христової правди. Розглянута концепція дає нам змогу побачити нові шляхи вирішення глобальних проблем і можливі варіанти майбутнього розвитку людського суспільства.

В контексте философии всеединства в статье анализируются учения Семена Франка о природе, человеке и обществе. Они оцениваются как социальный проект, направленный на гармоничное развитие человечества к будущему всеединому богочеловечеству. Философ предлагает традиционную концепцию мира и человека, пытается найти синтез духовного целого общества и отдельной личности, который он видит в соборности и всеединстве. Семен Франк развивает свое учение об обществе, основа которого – нравственное совершенствование жизни. Главным здесь является воспитание и самовоспитание человеческого духа и его внутреннее просветление благодатными силами. Концепция, предложенная Франком, направленная на гармоничное развитие человечества к будущему всеединому Богочеловечеству путем христианского совершенствования мира к идеалу Христовой правды. Рассматриваемая концепция позволяет нам увидеть новые пути решения глобальных проблем и возможные варианты будущего развития человеческого общества.

In the context of the philosophy of unity the article analyzes the teachings of Frank S. on nature, man and society. They are valued as a social project, aimed at the harmonious development of mankind to the future all uniform to manhood. The philosopher offers the traditional concept of the world and man, trying to find a spiritual synthesis of the whole of society and the individual, which he sees in catholicity and unity. S. Frank develops his doctrine about society, the basis of which and moral perfection of life. Main issue here is education and self-education of the human spirit and inner enlightenment of the fertile forces. The concept proposed by Frank, is aimed at the harmonious development of mankind to the future all uniform by the God-manhood of the Christian world to the ideal of Christ’s truth. Such a concept allows us to see new ways of solving global problems and options for the future development of human society.
Кваша О. П. Філософія всеєдності Семена Франка як соціальний проект майбутнього / О. П. Кваша // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 48-50.
Keywords: всеєдність; боголюдство; соборність; суспільство; християнство; всеединство; богочеловечество; соборность; общество; христианство; unity; God-manhood; society; Christianity