Філософські аспекти історії вимірювання - Готинян-Журавльова, В. В.; Готынян-Журавлёва, В. В.; Gotynyan-Zhuravlyova, V. V. (My University, 2016)
Більшість науковців уважають, що потреба вимірювання виникла разом із потребами в будівництві осель, міських мурів, храмів, палаців тощо. А для цього необхідна точна техніка вимірювань. З’являється потреба у формуванні чіткої процедури вимірювання. У науці панує еталонне вимірювання з його чіткими правилами і стандартами. Але ж наука ХХ–ХХІ століть надала немало прикладів труднощів не тільки в реалізації механізму еталонного вимірювання, пошуках самих еталонів вимірюваних величин, а й у безеталонних вимірюваннях. І хоча сам термін «безеталонне вимірювання» в науці використовується вкрай рідко, вчені не можуть проігнорувати його існування. У статті проаналізовано історію створення вчення про вимірювання, досліджено етапи формування механізму еталонного вимірювання, розповсюдження його на суспільно-гуманітарні науки та можливість пошуку альтернативних методів вимірювання.

Большинство учёных считают, что потребность измерять возникла вместе с потребностью строительства домов, городских стен, храмов, дворцов и т. д. А для этого необходима точная техника измерений. В науке господствует эталонное измерение с его строгими правилами и стандартами. Но в науке ХХ–ХХІ веков немало примеров трудностей не только в реализации механизма эталонного измерения, поиске эталонов для измеряемых величин, но и в безэталонних измерениях. И хотя сам термин «безэталонное измерение» очень редко используется в науке, ученые не могут проигнорировать его существование. В статье проанализирована история создания учения об измерении, исследованы этапы формирования механизма эталонного измерения, распространения его на общественно-гуманитарные науки и возможность поиска альтернативных методов измерения.

Most of scientists believe that the need of measurement originated together with the need to build houses, city walls, temples, palaces, etc. The exact techniques of measurement is required for this one. The standard measurement with it’s strong rules dominates at science. But there are a lot of examples of difficulties in standard measurements, searching of etalons for measuring items and standardless measurements at the science of XX–XXI centuries. But even the term «Standardless measurement» is rarely used at the science, the scientists cannot ignore it existence. At this article the following are analyzed: the history of creation of the theory of the measurement, the stages of creation of mechanism of standard measurement, influence on humanities and searching for alternate methods of measurements.
Готинян-Журавльова В. В. Філософські аспекти історії вимірювання / В. В. Готинян-Журавльова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 32-34.
Keywords: вимірювання; еталон; одиниця вимірювання; приписування чисел; безеталонне вимірювання; измерение; эталон; единицы измерения; приписывание чисел; безэталонное измерение; measurements; standard; units of measurements; attribution of numbers; standardless measurement