Мережевий профайлінг як засіб ідентифікації особи - Мурашко, Анастасія; Murashko, Anastasiia (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У тезах розглянуто питання використання мережевого профайлінгу, під яким запропоновано розуміти процес формування цифрового портрета особи/осіб на основі аналізу цифрових слідів, соціальних мереж та поведінки особи/осіб в інтернеті, звʼязків у цифровому середовищі та контенту, яким цікавиться чи виробляє особа/особи. Водночас визначено наступний алгоритм здійснення мережевого профілювання: по-перше, використання OSINT (дослідження цифрових слідів особи, фото, відео, згадок в профілях чи сторінках інших осіб тощо); по-друге, здійснення аналітичного опрацювання отриманої інформації, на шталт перегляду випадкових збігів чи повторень тощо; по-третє, визначення кола спілкування особи у соціальних мережах; по-четверте, порівняння отриманої інформації, аналіз патернів поведінки, цифрових слідів тощо; по-пʼяте, здійснення фіксації та документування отриманої інформації, при цьому важливим є здійснення фіксації усього ланцюга збору доказової інформації. The abstract addresses the issue of using network profiling, which is proposed to be understood as the process of creating a digital portrait of an individual or individuals based on the analysis of digital traces, social networks, online behavior, connections within the digital environment, and the content the individual(s) engage with or produce. At the same time, the following algorithm for conducting network profiling is defined: first, the use of OSINT (investigation of an individualʼs digital traces, photos, videos, mentions in profiles or pages of other individuals, etc.); second, analytical processing of the obtained information, such as reviewing random matches or repetitions; third, identification of the individualʼs circle of communication on social networks; fourth, comparison of the collected information, analysis of behavior patterns, digital traces, and other data; fifth, recording and documenting the collected information, with an emphasis on maintaining the entire chain of evidence collection.
Network profiling as a tool for personal identification
Мурашко А. Мережевий профайлінг як засіб ідентифікації особи /А. Мурашко // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 101-103. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31270
Keywords: профайлінг; мережевий профайлінг; profiling; network profiling