Проблема вербальної агресії у соціальних мережах: кримінологічний аналіз - Козаченко, Віталій; Козаченко, В.; Kozachenko, Vitalii (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У тезах досліджено феномен вербальної агресії у соціальних мережах як сучасну кримінологічну проблему. Проаналізовано основні форми цифрової агресії, зокрема «мова ненависті», онлайн–погрози, кібербулінг та токсичну комунікацію. Визначено криміногенні фактори поширення агресивної поведінки в умовах цифрової анонімності та алгоритмізації соціальних мереж. Окрему увагу приділено проблемам профілактики та протидії цифровій агресії. The abstract examines verbal aggression in social media as a contemporary criminological problem. The main forms of digital aggression are analyzed, including hate speech, online threats, cyberbullying, and toxic communication. The criminogenic factors contributing to aggressive behavior in conditions of digital anonymity and algorithm–driven social media are identified. Particular attention is paid to issues of prevention and counteraction to digital aggression.
Козаченко В. Проблема вербальної агресії у соціальних мережах: кримінологічний аналіз. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 329-333. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33548
Keywords: вербальна агресія; соціальні мережі; кібербулінг; hate speech; цифрова токсичність; кримінологія; кіберпростір; verbal aggression; social media; cyberbullying; digital toxicity; criminology; cyberspace