Світоглядні настанови людини як віддзеркалення соціально-технологічних реалій її повсякденного буття - Шаравара, О. О.; Шаравара, Е. А.; Sharavara, O. O. (My University, 2017)
У статті аналізується проблема зміни світоглядних настанов людини під впливом технологізації її життя. Автор вважає, що концепт «технологізація суспільства» можна тлумачити як процес наповнення соціального буття техніко-технологічними засобами для здійснення сучасною людиною власної життєвої стратегії; як наявність віяла алгоритмів – процедур здійснення всіх форм соціальної практики та форм громадянської активності людини. У сучасної людини формується світоглядна орієнтація на віртуальний світ як невід’ємну складову частину її особистого буття, де вона може реалізувати свої цілі, інтереси, уподобання, стратегічні плани власного життя. Цифровізація повсякденного життя відбивається й у появі світоглядної настанови вважати людину освіченою, грамотною, сучасною тільки з урахуванням її комп’ютерної обізнаності та практичного досвіду використання сучасних інформаційних технологій і новітніх гаджетів у власних індивідуальних практиках.

В статье анализируется проблема изменения мировоззренческих установок человека под влиянием технологизации его жизни. Автор считает, что концепт «технологизация общества» можно толковать как процесс наполнения социального бытия технико-технологическими средствами для осуществления современным человеком своей жизненной стратегии; как наличие веера алгоритмов – процедур осуществления всех форм социальной практики и форм гражданской активности человека. У современного человека формируется мировоззренческая ориентация на виртуальный мир как неотъемлемую ценную составляющую его индивидуального бытия, где он может реализовать свои цели, интересы, предпочтения, стратегические планы собственной жизни. Цифровизация повседневной жизни отражается и в появлении мировоззренческой установки считать человека образованным, грамотным, современным только с учетом его компьютерной грамотности и практического опыта использования современных информационных технологий и новейших гаджетов в собственных индивидуальных практиках.

The article analyzes the problem of changing of a person’s world outlook under the influence of the technological development of his life. The author believes that the concept of “technologization of society” can be interpreted: as a process of filling social being with technical and technological means for the implementation of modern man’s life strategy; as a fan of algorithm-procedures for the implementation of all forms of social practice and forms of civic activity of a person. Modern man has an ideological orientation to the virtual world as an integral valuable component of his individual being, where he can realize his goals, interests, preferences, strategic plans of his own life. Digitalization of everyday life is reflected in the emergence of the world outlook, to consider a person to be educated, literate, modern only taking into account his computer literacy and practical experience of using modern information technologies and the latest gadgets in his own individual practices.
Шаравара О. О. Світоглядні настанови людини як віддзеркалення соціально-технологічних реалій її повсякденного буття / О. О. Шаравара // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 139-141.
Keywords: людина; світогляд; суспільство; технологізація; повсякденність; человек; мировоззрение; общество; технологизация; повседневность; people; worldview; society; technologization; everyday life