Основна ділема розвитку системи СОТ: міжнародне економічне право між торговельною лібералізацією та регуляторною автономією - Водянніков , О. Ю.; Водянников, О. Ю.; Vodyannikov, O. Yu. (Одеса : Фенікс, 2012)
На думку автора сучасні тенденції правового регулювання міжнародної торгівлі в рамках СОТ полягають у посиленні та актуалізації вимог щодо доступу до національних ринків членів СОТ, що означає необхідність зменшення чи повного усунення перешкод у такому доступі, які є наслідками неоднаковості внутрішнього регулювання. Таким чином перед ДСБ стоїть задача забезпечити реалізацію цілей СОТ, але в рамках торговельної лібералізації без інтеграції ринків членів СОТ. Адже, як влучно зауважив Петрос Мавроідіс, «Право СОТ стосується недискримінації, а не дерегуляції!».
Водянніков О. Ю. Основна ділема розвитку системи СОТ: міжнародне економічне право між торговельною лібералізацією та регуляторною автономією / О. Ю. Водянніков // Міжнародні читання з міжнародного права пам’яті професора П.Є. Казанського : матер. третьої міжнар. наук. конф. (м. Одеса, 2–3 листопада 2012 р.) / відп. за випуск М. І. Пашковський ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 486-489.
Keywords: правове регулювання міжнародної торгівлі в рамках СОТ; доступ до національних ринків членів СОТ; регулювання ринків товарів і послуг на національному рівні; розширення світової торгівлі та повна зайнятість; багатостороння система вільної торгівлі; усунення дискримінаційного режиму в міжнародній торгівлі; правовое регулирование международной торговли в рамках СОТ; legal regulation of international trade in the framework of the COT; доступ к национальным рынкам членов СОТ; access to national markets SNT members; регулирование рынков товаров и услуг на национальном уровне; regulation of markets at the national level of goods and services; расширение всемирной торговли и полная занятость; the expansion of world trade and full employment; многосторонняя система свободной торговли; multilateral free trade system; устранение дискриминационного режима в международной торговле; elimination of discriminatory treatment in international trade