Поняття ґрунтового покриву (поверхневого шару) земель та незаконного заволодіння ним: кримінально-правові аспекти - Берзін, П. С.; Берзин, П. С.; Berzin, P. S.; Берднік, І. В.; Бердник, И. В.; Berdnik, І. V. (Одеса : Гельветика, 2018)
Розглянуто застосування норм про незаконне заволодіння ґрунтовим покривом, оскільки є низка проблем, зумовлених невідповідністю складів злочинів, передбачених ст. ст. 2391, 2392 Кримінального кодексу України, та положень земельного законодавства. Проведене дослідження дає підстави обґрунтувати потребу узгодження нормативної регламентації поняття ґрунтового покриву (поверхневого шару) земель та незаконного заволодіння ним у чинному кримінальному законі України та земельному законодавстві.

Понятие почвенного покрова (поверхностного слоя) земель и незаконного завладения им: уголовно-правовые аспекты. Рассмотрено применение норм о незаконном завладении почвенным покровом, поскольку существует ряд проблем, обусловленных несоответствием составов преступлений, предусмотренных ст. ст. 2391, 2392 Уголовного кодекса Украины, и положений земельного законодательства. Проведенное исследование позволяет обосновать необходимость согласования нормативной регламентации понятия почвенного покрова (поверхностного слоя) земель и незаконного завладения им в действующем уголовном законе Украины и земельном законодательстве.

Definition of the soil cover (surface layer) of the lands and its unlawful appropriation: criminal and legal aspects. The article is devoted to the issues of the regulations application on unlawful appropriation of the soil cover caused by the incompatibility of the elements of the crimes provided for in Articles 2391, and 2392 of the Criminal Code of Ukraine and provisions of the land laws. This research gives grounds to substantiate the need for harmonization of the normative regulation of the meaning of the soil cover (surface layer) of the lands and its unlawful appropriation in the current Criminal Law of Ukraine and land laws
Берзін П. С. Поняття ґрунтового покриву (поверхневого шару) земель та незаконного заволодіння ним: кримінально-правові аспекти / П. С. Берзін, І. В. Берднік // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 81 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2018. – С. 9-13.
Keywords: ґрунтовий покрив; поверхневий шар; земля; кримінальний закон; земельне законодавство; відповідальність; почвенный покров; поверхностный слой; земля; уголовный закон; земельное законодательство; ответственность; soil cover; surface layer; land; criminal law; land law; liability