Феномен відповідальності в сучасній зарубіжній філософії - Петренко, М. О.; Petrenko, M. O. (Одеса, 2021)
У рамках статті досліджено проблему відповідальності у працях провідних західних філософів та особливості її взаємозв’язку з проблемами людської гідності та цінності особистості. Послідовно переосмислено проблему людської гідності в контексті відповідальності особи та суспільства перед викликами сьогодення, які обумовлені результатами діяльності людини, часто руйнівним впливом на довкілля та екологію нашої планети. Відзначено необхідність забезпечення політичної відповідальності усіма акторами (громадянами та представниками влади). Критично реконструйовано спроби утиску прав, свободи та людської гідності у контексті нових глобальних викликів безпеці та страхів перед майбутнім. Розглянуто зростання запиту на індивідуальну та колективну (універсальну) відповідальність усіх соціальних груп на національному (державному) та глобальному рівнях, адже формування співвідповідальності можливе за умови рівних соціально-економічних умов та політичних прав. Зазначено, що побудова конструкції колективної відповідальності базується на відповідальному ставленні до своїх посадових обов’язків усіх акторів, а також створенні механізму контролю акторів з більшими повноваженнями над результатами діяльності акторів нижнього рівня. Насамперед це стосується управління об’єктами критичної інфраструктури та політичними акторами, яким делегуються не тільки влада, але й відповідальність за вчинені дії. Крім того, питання людської гідності та відповідальності тісно пов’язані у контексті громадянської відповідальності та політичної відповідальності громадян та влади. Досліджено наближення реалістичної моделі відповідальності до ідеальної, що уможливить ефективне впровадження колективної відповідальності на правах співідповідальності усіх її суб’єктів у межах створення вільного, справедливого та гідного людини соціокультурного простору.

The article examines the problem of responsibility in the works of leading Western philosophers and the peculiarities of its relationship with the problems of human dignity and personal value. The problem of human dignity has been consistently rethought in the context of the responsibility of the individual and society to the challenges of today, which are due to human performance, often devastating impact on the environment and ecology of our planet. The need to ensure political accountability of all actors (citizens and government officials) was noted. Attempts to suppress rights, freedoms, and human dignity in the context of new global security challenges and fears of the future have been critically reconstructed. The growth of demand for individual and collective (universal) responsibility of all social groups at the national (state) and global levels is considered because the formation of co-responsibility is possible under equal socio-economic conditions and political rights. It is also noted that the construction of collective responsibility is based on the responsible attitude of all actors to their job responsibilities, as well as the creation of a mechanism for controlling actors with greater authority over the performance of lower-level actors. This primarily concerns the management of critical infrastructure and political actors, to whom not only power but also responsibility for actions is delegated. In addition, issues of human dignity and responsibility are closely linked in the context of civic responsibility and the political responsibility of citizens and the authorities. The approximation of a realistic model of responsibility to the ideal, which will allow the effective implementation of collective responsibility on the rights of co-responsibility of all its subjects within the creation of a free, fair and dignified socio-cultural space.
Петренко М. О. Феномен відповідальності в сучасній зарубіжній філософії / М. О. Петренко // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 32. - С. 80-85. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i32.1030
Keywords: людська гідність; права та свободи; морально-етичні норми; індивідуальна, колективна, громадянська та політична відповідальності; дискурсивна етика; екологічна етика; етика відповідальності; human dignity; rights and freedoms; moral and ethical norms; individual, collective, civil and political responsibilities; discursive ethics; ecological ethics; ethics of responsibility; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects