Оцінка категорії «суспільний інтерес» у кримінальному провадженні при затвердженні угод - Стародубов, Сергій Вікторович; Стародубов, С. В.; Starodubov, Serhii V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Суспільний інтерес має оцінюватись через призму спрощення кримінального провадження. Позиція суду видається дискусійною, оскільки при застосуванні ч. 7 ст. 474 КПК України фактично відбулося розширювальне та оціночне тлумачення категорії «інтереси суспільства», яке не ґрунтується на чітких нормативних критеріях. Зокрема, ототожнення таких інтересів із «інформаційно-виховною» та превентивною функцією судового розгляду виходить за межі предмета перевірки угоди, визначеного процесуальним законом, і підміняє юридичні критерії оцінки кримінального процесуального рішення ідеологічними міркуваннями щодо доцільності публічного судового розгляду. Крім того, покладення на прокурора обов’язку формалізовано обґрунтовувати «суспільний інтерес» у тексті угоди не має прямого нормативного закріплення, що створює ризик довільного підходу суду та порушення принципу правової визначеності.
Стародубов С. В. Оцінка категорії «суспільний інтерес» у кримінальному провадженні при затвердженні угод. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 541-543. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33262
Keywords: кримінальний процес; кримінальне провадження; угоди; суспільний інтерес; суд; прокурор; сторона обвинувачення; criminal process; criminal proceedings; agreements; public interest; court; prosecutor; prosecution