Щодо розмежування сфери дії Закону України «Про адміністративну процедуру» та Закону України «Про звернення громадян» при розгляді скарг - Малюта, Владислав Васильович; Малюта, В. В.; Maliuta, Vladyslav V. (Одеса : Фенікс, 2026)
Із набранням чинності Законом України «Про адміністративну процедуру» виникла системна колізія між його положеннями та нормами Закону України «Про звернення громадян», що в умовах відсутності сталої практики може призвоити до помилкової кваліфікації правовідносин суб’єктами владних повноважень. Закон України «Про адміністративну процедуру» остаточно виокремив розгляд скарг як спеціальний процедурний механізм, що застосовується виключно для оскарження індивідуальних актів, дій чи бездіяльності, які безпосередньо впливають на правовий статус конкретного учасника адміністративної справи. Натомість за Законом України «Про звернення громадян» підлягають розгляду всі інші категорії скарг, що не мають ознак адміністративної справи та спрямовані на загальне поновлення справедливості чи покращення публічного управління, зокрема: скарги на неналежну організацію роботи установ, етичну поведінку посадових осіб, незадовільний стан публічних благ тощо.
Малюта В. В. Щодо розмежування сфери дії Закону України «Про адміністративну процедуру» та Закону України «Про звернення громадян» при розгляді скарг. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квітня 2026 р.). Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 80-82. URL: https://doi.org/10.32837/11300.32988
Keywords: адміністративна процедура; адміністративне оскарження; звернення громадян; адміністративна справа; administrative procedure; administrative appeal; citizens’ appeals; administrative case