Голосування виборців за кордоном як елемент виборчої інженерії - Афанасьєва, Мар’яна Володимирівна; Афанасьева, Марьяна Владимировна; Afanasyeva, Maryana V. (Одеса : Юридична література, 2012)
У статті аналізується процедура голосування громадян за кордоном як елемент виборчої інженерії. Наводиться точка зору європейських організацій, згідно з якою право голосувати на території іноземної держави не є абсолютним і може бути обмежене. Робиться висновок, що організаційні особливості та формальні обмеження, які встановлюються законодавцем до організації та проведення голосування за межами країни, можуть здійснювати політико-правовий вплив на результат виборів, у тому числі з позиції політичної кон'юнктури. В статье анализируется процедура голосования граждан за рубежом как элемент избирательной инженерии. Приводится точка зрения европейских организаций, согласно которой право голосовать на территории иностранного государства не является абсолютным и может быть ограничено. Делается вывод, что организационные особенности и формальные ограничения, которые устанавливаются законодателем относительно организации и проведения голосования за пределами страны, могут осуществлять политико-правовое воздействие на результат выборов, в том числе с позиции политической конъюнктуры. This article analyzes the voting procedure of nationals abroad as part of the electoral engineering. Is the view of European organizations, according to which the right to vote in a foreign country is not absolute and may be limited. It is concluded that the organizational characteristics and formal limitations which are set by the legislator on the organization and holding of voting outside the country can carry out political and legal impact on the outcome of the elections, including the positions of the political conjuncture.
Keywords: територіальна організація виборів; вибори аа рубежем; голосування за кордоном; виборча інженерія; виборці; территориальная организация выборов; выборы за рубежом; голосование за границей; избирательная инженерия; избиратели; territorial organization of the elections; elections abroad; out-of-country voting; electoral engineering; voters