Домінантні ідеї правового лібералізму в європейському просторі: політико-ментальний вимір - Куц, Галина Михайлівна; Куц, Г. М.; Куц, Галина Михайловна; Kuts, Halyna M. (Одеса : Фенікс, 2017)
У формуванні лібералізму вагому роль відіграли ідеї, які згодом стали основою демократичного політико-правового устрою Європейського Союзу, оформивши концептуальний каркас ліберальної доктрини. Ці ідеї дали незворотній поштовх для становлення правового лібералізму та сприяли становленню ліберально-демократичної політичної куль-тури, продукуючи формування специфічних політико-ментальних характеристик соціуму. Вельми плідними для виникнення правового лібералізму стали ідеї свободи, рівності, природних прав індивіда, суспільного договору, конституціоналізму, розділення владних гілок, обмеженого врядування, політичного представництва, верховенства права, громадянського суспільства, приватної власності, толерантності, конкуренції тощо.

В формировании либерализма важную роль сыграли идеи, ставшие впоследствии основой демократического политико-правового устройства Европейского Союза и оформившие концептуальный каркас либеральной доктрины. Эти идеи дали необратимый толчок для становления правового либерализма и способствовали становлению либерально-демократической политической культуры, продуцируя формирование специфических политико-ментальных характеристик социума.Весьма плодотворными для возникновения правового либерализма стали идеи свободы, равенства, естественных прав индивида, общественного договора, конституционализма, разделения ветвей власти, ограниченного управления, политического представительства, верховенства права, гражданского общества, частной собственности, толерантности, конкуренции и т.п.

In the formation of liberalism an important role was played by ideas that later became the basis of the democratic political and legal structure of the European Union and formalized the conceptual framework of the liberal doctrine. These ideas gave an irreversible impetus to the development of legal liberalism and contributed to the formation of a liberal-democratic political culture, producing the formation of specific political and mental characteristics of the society. The ideas of freedom, equality, the natural rights of the individual, the social contract, constitutionalism, the separation of branches of government, limited government, political representation, the rule of law, civil society, private property, tolerance, competition, etc., became very fruitful for the emergence of legal liberalism.
Куц Г. М. Домінантні ідеї правового лібералізму в європейському просторі: політико-ментальний вимір / Г. М. Куц // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2017. – Вип. 59. – С. 73-85.
Keywords: лібералізм; розуміння поняття свободи; природні права індивіда; либерализм; понимание понятия свободы; континентально-європейська версія лібералізму; континентально-европейская версия либерализма; естественные права индивида; liberalism; understanding the concept of freedom; natural rights of the individual; continental European version of liberalism; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Other law::International law