Об идейных источниках философских взглядов Гусейна Джавида - Рамазанова, Б. И.; Рамазанова, Б. І.; Ramazanova, B. I. (My University, 2017)
Известно, что уже в раннем творчестве Г. Джавида дают о себе знать социальные мотивы, связанные с общественным переустройством и противоречиями. Философская основа его творчества состоит из этических представлений о смысле жизни, а также эстетическом содержании таких человеческих качеств, как красота и любовь. Жизнь с её противоречиями и проблемами изображена через призму философского осмысления всех вопросов, которые стали предметом его поэтического творчества. Сама жизнь подсказывала ему тематику для философского подхода к каждой проблеме. Здесь можно назвать и тяжелый труд бакинских рабочих, и ужасы Первой мировой войны, и устоявшиеся традиции прежней жизни, с которыми надо было расставаться. В своих драматургических произведениях и стихотворениях он показал контрасты жизни, раскрыв их через яркие образы героев, выступающих против социального гнета. Важной особенностью творчества Г. Джавида является романтизм.

Відомо, що вже в ранній творчості Г. Джавіда дають про себе знати соціальні мотиви, пов’язані із громадською перебудовою та суперечностями. Філософська основа його творчості складається з етичних уявлень про сенс життя, а також естетичного змісту таких людських якостей, як краса і любов. Життя з його протиріччями і проблемами зображено крізь призму філософського осмислення всіх питань, які стали предметом його поетичної творчості. Саме життя підказувало йому тематику для філософського підходу до кожної проблеми. Тут можна назвати і важку працю бакинських робітників, і жахи Першої світової війни, і усталені традиції минувщини, які треба було змінювати. У своїх драматургічних творах і віршах він показав контрасти життя, розкривши їх через яскраві образи героїв, які постають проти соціального пригноблення. Важливою особливістю творчості Г. Джавіда є романтизм.

It is a well-known fact that even early works of H. Javid contained social motives related to social transformation and contradictions. Philosophic basis of his works consists of ethical ideas about the meaning of life, as well as the aesthetic content of such human qualities as beauty and love. Life, with its contradictions and problems shown through the prism of philosophical understanding of all the issues that became the subject of his poetry. Life itself encouraged him to approach philosophically to every problem. Among those problems there were the hard work of the Baku workers, the horrors of the First World War, and established traditions of the previous life which should have been left in the past. In his dramatic works and poems, H. Javid showed the contrasts of life, revealing them through the vivid images of the heroes opposing the social oppression. The important feature of Javid’s works is romanticism.
Рамазанова Б. И. Об идейных источниках философских взглядов Гусейна Джавида / Б. И. Рамазанова // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 81-83.
Keywords: философские взгляды; азербайджанская литература; поэт-мыслитель Гусейн Джавид; литературные идеи и произведения Гусейна Джавида; філософські погляди; азербайджанська література; поет-мислитель Гусейн Джавід; літературні ідеї та твори Гусейна Джавіда; philosophical views; Azerbaijani literature; poet and thinker Huseyn Javid; ideas and literary works of Huseyn Javid