Міжнародні та європейські стандарти під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із застосуванням катувань та іншого жорстокого поводження з людьми, вчинених працівниками правоохоронних органів - Максіменцева, Н. О.; Maksimentseva, N. O. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті висвітлено питання застосування міжнародних та європейських стандартів під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із застосуванням катувань та іншого жорстокого поводження з людьми, вчинених працівниками правоохоронних органів. Основна увага приділена дослідженню таких міжнародно-правових нормативних актів, як Конвенція проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, поводжень чи покарань, Європейська конвенція про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню та протоколи до неї. Встановлено недостатню урегульованість суб’єктного складу державних посадових осіб чи інших осіб, які виступають як офіційні, порівняно з міжнародними нормами. Отже, запропоновано переглянути зміст ст. 127 Кримінального кодексу України щодо кваліфікації злочину катування щодо уточнення та розширення суб’єктного складу щодо представника влади, особи, що перебуває на державній службі в Україні, посадовою особою іноземної держави або особою, яка незаконно здійснює владні чи управлінські функції на тимчасово окупованій території України, з використанням влади чи службового становища. Крім того, досліджено Рекомендації Європейського комітету з питань запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню та зроблено висновок про необхідність забезпечення належного виявлення та фіксації ознак катувань, а також своєчасного реагування на такі випадки. Серед таких напрямів визначено створення досьє кожного затриманого (т.з. custody records), проведення медичного обстеження та інші. Звернено увагу на особливості здійснення досудового розслідування вказаної категорії на тимчасово окупованій території. Також доведено необхідність подальшої гармонізації кримінального законодавства з положеннями міжнародного права та використання міжнародних та європейських стандартів під час досудового розслідування вказаної категорії кримінальних правопорушень.

The article covers the application of International and European standards in the pre-trial investigation of criminal offenses related to torture and other cruel treatment committed by law enforcement officers. The main focus is on the study of such international legal acts as the Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, the European Convention for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment and the corresponding minutes to them. Insufficient regulation of the composition of public servants or other persons acting in such performance, compared to International norms, is determined in the article. Therefore, it is proposed to review the contents of Art. 127 of the Criminal Code of Ukraine as regards the qualification of the crime of torture in order to clarify and expand the composition of an exercising power or public authority executive representative, public servant of Ukraine, foreign official or a person illegally exercising power or administrative functions on the temporarily occupied territory of Ukraine. In addition, the Recommendations of the European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT) have been examined and it is concluded that it is necessary to ensure the proper exposure and recording of signs of torture and to respond to such cases in a timely manner. Among such tasks the following are defined: the creation of a dossier for each detainee (so-called custody records), the need for medical examination and others. Attention is paid to the peculiarities of the pre-trial investigation of the named category of criminal offense on the temporarily occupied territories. It is also proved that there is the need for further harmonization of domestic criminal laws with the provisions of International laws and the use of International and European standards for the pre-trial investigation of this category of criminal offenses.
Максіменцева Н. О. Міжнародні та європейські стандарти під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із застосуванням катувань та іншого жорстокого поводження з людьми, вчинених працівниками правоохоронних органів / Н. О. Максіменцева // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 6. - С. 249-255.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; pre-trial investigation; criminal offenses related to the use of torture and other cruel treatment; law enforcement officers; International and European standards; досудове розслідування; кримінальне правопорушення, пов’язане із застосуванням катувань та іншого жорстокого поводження з людьми; працівники правоохоронних органів; міжнародні та європейські стандарти